Паметник на културата в София горя заради пожар от самонастанил се клошар

Имотът е частна собственост на търговско дружество и този пожар не е първият

Обратно в новината

Коментари - Паметник на културата в София горя заради пожар от самонастанил се клошар | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Повече от 20 години е оставена да се саморазрушава. Както се случва с всеки неудобен паметник на културата.

Прав си! Първия проблем е, че в България минава номера - ще го разрушим и ще стане наш, с параво да си строим каквото искаме. В Германия това е криминално престъпление и никой не си и помисля да го пали или руши! Ако е паметник на културата, да е ясно, че тази сграда падне ли - става отново държавна собственост за винаги, без право на обезщетение, в случай, че се остави да се занемари! В този случай, как е възможно тази сграда да е собственост на фирма и да бъде оставена в такова състояние? Да няма врата и ограда, така че да влизат вътре бездомници? Това е откровенна и очевидна безстопанственост! До кога ще се толерира? Не разбират ли хората, че София е един от най-грозните градове в България - Пловдив, Варна, Бургас - са много по-приветливи и много по-добре регулирани. Как е възможно центъра на София да изглежда толкова клошарски? Всяка 3-4 подобна сграда в центъра на София е с фасада в ужасно състояние, а говорим за имоти, които са на стойност млн лева!?

Никога не е имало такова нещо в София и его че отново се случи! Щ вземем спешни и крути мерки, като след миналият случай! Вервайте ми!

Само в Клошаристан има колиби-паметници на кълтурата...

Отново клошар! Интересно откъде го намериха и колко му платиха. Отдавна на тази красива къща й се майстора. Явно има големи апетити за това място - я някой просташки небостъргач, я някой жилищен блок с апартаменти на космически цени, я някоя безобразна сграда с офиси да се дават под наем. Преди да си отидат, герб ще унищожи де-що има старо и красиво останало в София. На простака старото му боде очите!

Щетата е вече нанесена. Не само на този "паметник на културата" , а и на много още подобни сгради и предприятия, строени и работили преди комунизма. След национализацията, ресурса им е стопен до нула, а след промените са върнати на собствениците им ( доволно разорени по време на червения строй) в окаяно състояние. Ясно е , че тези хора нямат възможност да ремонтират и поддържат собствеността си. Разумно решение в тези случаи е , съответната община да направи ремонта за собствена сметка, срещу договор за ползването на обекта до изплащане стойносттс на вложените средства. И това си е предпоставака за корупционни практики, но поне няма да гледаме тъжни останки от някога красиви сгради, които , на всичкото отгоре са опасни за преминаващите около тях.

Из "Речник на общинаря": Клошар - съществително име, мъжки род. Лице причиняващо пожари на сгради със защитен статут, паметници на културата и други исторически ценни сгради. Асфалт - съществително име, мъжки род. Пътно покритие, което се полага преди да започнат изкопните работи....

Има клошари, има проблем! Има Търговско дружество, има голям проблем! Има власт, има проблем. Няма самолети, има проблем! Думайте товарищи! Думайте! Если не хотите, никто не помоч вам!

Естествено, че пак е клошар...

Добре че има клошари да ги обвиняват за пожари на сгради "Паметник на културата"!

Тази практика вече на всички ще избоде очите. Купуват се апетитни места /често чрез доста насилствени методи спрямо собствениците за жълти стотинки/ След което се оставят да се разрушат до основи, за да може някой пореден "бизнесмен" да направи поредния бизнес център, от който "няма да печели" никакви пари.

Не може да искаш да запазиш нещо което не е твое. Ако държавата иска да има паметници, трябва да вдигне данъците за да имма пари и да ги купи. Тогава воже да ги дапази.

Преди години по време на социализма тази сграда беше боядисана и беше много интересна като архитектура.Щом е паметник на културата ,най-вероятно е да се саморазруши ,даже и човек да загине ,за да може на нейно място да се построи нещо стъклено ,лъскаво и с индивидуалност като паве.Това се нарича инвестиция и проява на креативност

Била е, но нясой преди социализма я е построил. Взели са му я, и сега кой-знае кой я е докопал. Дори да са наследвици предишните собственици, те са я продали поради недоимък.културата сме ние, и ако сега лъскавото ни допада , това ни е културата. Сигурно и в миналото е имало спорове кое е култура и кое не.

Взели ,но стопанисвали, а при демократичният -неолиберализъм ,стопанисваната сграда по време на социализма е оставена на разрушаване и този случай не е единствен ,а правило.Такива сгради в София са стотици.А пожара е правило в тези случаи.Имаше една на "Леге" ,загинаха два момичета ,горяха Царски конюшни ,сринаха на Левски една сграда, друга на Патриарха не далеч от Френската също се руши .С една дума разрухата е издигната в ранг държавна политика

Безродници всичко унищожихте

най-важното е че има виновен... а що ще паметник на културата в такова запуснато състояние никой не пита, както и къде е спал собственика на паметника, щот не съм чул за сграда без собственик...ама то у нас и културата е такава, та верно тва е паметник

не е точно паметник на културата а на липсата на такава

Културата в БГ изгоря..

Търговското дружество няма нищо против пожара.

сигурно ще спечели повече от застраховката откокото от продажбата на паметника

И какъв е по-точно този паметник на културата?Тази къща би могло да се продаде на хора,които ще се грижат и ще я възстановят.Всичко се руши,но се удряме в гърдите че притежаваме имоти,било т.н. агенций,дружества,на които не им пука за нищо,просто събират парички на готово от от Господ знае кого!Мафията винаги е била в действие,никога не спи!

Пак не си разбрал, като изгори, на нейно място може да се построи много апетитна кооперацийка на 8 етажа ...

Отнемайте имота от безмисленото алчно дружество и го предоставете на човек, който ще го реставрира и ще го поддържа да краси София.

Мога да ви уведомя, че общините в София и Института за Паметниците на културата са рекетьори, съществуващи с единствените цели да перат пари и да генерират мизерни приходи от държавен рекет за строителните фирми и веригите магазини и ресторанти на мутрите. Имал съм си работа неведнъж с изнудвачите от общината и тоя институт. Искам да ви заявя в прав текст, че мутренщината в България, както и корупцията са по-зле от началото на прехода. Тогава просто беха гангстерските години и надпреварата за кой ще управлява. Знаете в момента кой управлява, ще допълня само, че това са главно спечелилите в ония години. Няма партии, няма институции, няма държавни органи. Има корупция, шуробаджанащина, организирана престъпност от всякакъв вид, геноцид, разграбване и лъжи. Нищо друго. И общината и тоя институт няма да спре да рекетира, лъже и изнудва хората, докато всяка, ама ВСЯКА ЕДНА по-стара къща в центъра на София не остане руина или не бъде срината и заменена с частен паркинг на мутра, купена от мутра на "честен търг" или превърната в гнусна верига ресторанти или магазини. Най-лошото е да я срутят и да сложат на нейно място стъклено смешище за бързо изпиране на пари. Като сградата на завоя на "Раковска" между пл."Славейков" и Френската гимназия - строяха я 20 години - празна седи, излъчва европейски ценности. Това няма да спре, докато не съсипят ЦЯЛАТА държава, ВСИЧКО в нея, освен ако не се изгонят тия мутри отвсякъде. Няма да остане нищо свято, ще продължаваме да сме бедни на куче и да мрем, като кучета, с мизерни пенсии, образование, здравеопазване, държавни органи, институции - беднотия и мизерия, а тия ше плуват в пари докрай.

Така е, когато министерство на културата са най големите измамници и корумпирани личности. За да направиш ремонт на паметник на културата, трябва да се въоръжиш с търпение от 2/3 години. Това е така, защото неграмотните служители които работят в този НИНКН, заедно с архитектите и всички служители които са там, не знаят как да работят. Мотаят те за глупости, по 4/5 месеца няма кой да разпише един документ, а камо ли да ти прегледат и одобрят проекта за ремонт. Там трябва да има следене, тайни записи как се изнудват собствениците на такива имоти. Начело трябва да си го подгонят прокурорите първо министъра на културата, след това всички служители и мишоци които са атам.

След Кравай и Синьото кафе, всичко е кОлтура около НДК!кОлтурата да ми се тачи, значи!

О, неразумни юросе!, - историята е бъдещето на един народ!

Гнусна турска орккоподобна..

този Бабикян бе. Търкаля се навсякъде където му падне и само прави золуми!

виж им паметника на културата, та да се сетиш каква им е културата!

Те клошарите са окупирали полеза на НДК и палвт гуми и кофи, ама де кой да ги разкара...

Какви са тези паметници на културата, в центъра на столицата ни, частна соцственост, в които клошарите си палят огън? Усещате ли, че това не звучи никак добре? Да се сравним с един Сингапур. Да, има си старинна част с историчессия хотел Рафълс в нея и още няколко старички сгради наоколо. Толкова. От там нататък сгради, които са на по 7-8 години и вече не отговарят на функцоналността, която се изисква от тях днес - безжалостно се събарят и на тяхно място веднага изникват нови чудеса на строителството, дизайна и архитектурата. Всяка с нещо си уникално ново в нея, което е за чудо и приказ. Така се живее комфортно и модерно. А ние в центъра на столицата си приличаме на гето.

Защо пък със Сингапур, нека да е с Виена ? Такива като теб предполагам биха бутнали и Храдчани в Прага за да го застроят с "нови чудеса на строителството, дизайна и архитектурата" .

Абе кютай из Манастиркси ливади кат не те кефи центъра , Аман от селяндури

Пич Сингапур преди 100 години е бил миризливо блато с дървени бараки, не е подходящ пример за история ...

Преди 2000 години е имало подобни закони, като този за паметниците на културата. Ми ние още щяхме да живеем в землянки. По принцип сградата се счита защото изобразява някъква напредничавост за онзи период. Добре, но защо да не се замени с нещо по напредничаво? Недейте да хулите, а помислете първо. И на мен определено ми харесват стари и добре реставрирани сгради, но щом това в случая не е свършено, значи има причини. Дори и да са икономически.

Съжалявам за пропуснатото. Да се чете сградата се счита за паметник на културата защото изобразява........

Не е свършено , защото има дупка в закона .

А някой не си ли задава въпросът защо такива сгради не могат да се ползват? Освен от клошари, разбира се.

Защото, тоя който я е купил иска да ползва парцела, не сградата, търси се печалба.

Паметник на културата - смях , ама голям смях.

В България да не си паметник на културата -- огън ги гори паметниците на културата! Във всяка сграда - паметник на културата, по клошар с печка и с кибритена клечка! Вечен й паметник на българската култура!

Ако беше я запалил собственикът със сигурност всичко щеше да е вече на земята. Бил е малък пожар и са спасили сградата.

Едно време това бе красиво посолство на Виетнам и после собственика не взе 1милон долара- сега някой го е взел да прави блок.

Изпитана схема! И най-важното - на никой не му дреме, особено на министъра на (анти)културата!!!

Точно последните две години се заговори за закон против подобна безстопанственост. Само, че пак нещо въпроса мина на по-заден план. Общо взето никое правителство, никой министър на културата, нито граждани, нито бизнесмени, нито интелектуалци - никой не води борба За достойно отношение към тези сгради

За каква поддръжка говорите на 110 годишен гредоред? Паметник на "културата" си е присъда. Нито можеш да реконструираш, нито има смисъл да ремонтираш. Отделен е въпросът кога, как и защо някое дружество е решило да я придобие. И с кви пари.

Има чудесни примери на реконструкция на такъв "гредоред"

Защо глупаците винаги държат да се покажат като такива ?!?

питай майка си.

Май твоята трябва да питаме , че си прост на гъдулка

Живея в такъв гредоред от 1896 година и нищо му няма- Една чудесна къща е дори на брега на морето не нашето разбира се- Нито е паднала нито нищо- Отвън е запазен оригиналния вид и нищо не мога да променя, от вътре е едно модерно жилище за чудо и приказ с всички удобства, изобщо на никого не му пречи, че е гредоред -Такива са и всичките къщи на около от моята, дори ги надстрояват с още по 1 етаж пак гредоред- Хората си обичат къщите и вечно ги боядисват, стъклата се сменят с така наречените монументни стъкла скъпи, но монументни и отговарящи по вид на тези от преди 100 години, а по качества на съвременните-

Какво означава, че община Триадица иска да смени статута на сградата? А други думи вече да не е паметник на културата и да може собственика да я събори?! А защо Триадица не внесат искане за промяна в закона и да я отнемат на безхаберния собственик

Трябва собствениците на такива имоти да бъдат задължавани да ги ремонтират и поддържат. Ако не можеш - продаваш! Просто е ужасно подобни имоти да тънат в необратима разруха. Във Франция управителния съвет на сграда ако реши, че трябва да се прави ремонт - не може да не искаш. Ако не дадеш пари - продаваш апартамента. В България такива като Валентин Златев притежават къщи като Ягодовата къща и се правят на улави и нищо не ремонтират, сигурно завалията няма пари... И тази фирма-- собственичка и тя така сигурно. В САЩ ако нямаш пари да си гледаш котката - ти я отнемат, тик.... Думи нямам. За мен тази тема със старите красиви сгради е направо болезнена

Вие на тоя мишкарник и змиярник културен паметник ли му викате ? Видя ли сте и вие паметник на културата ‘през плет’. То и културата ви е толкова, пропаднала, цървуланска държава.

Прост си бате , остави

Прост съм, че ви отделих и толкова внимание. В това ми се заключава простотията.

Беги сельо , беги

Aбе, калцун, ти имаш ли някакво понятие аз къде и колко дълго живея ? Селянин е баща ти, дето се е домъкнал у Софето и ти си се пръкнал там. Великият гражданин. Ти, ако имаше поне малко достойнство, щеше да погледнеш в Изгубена България, какво е представлявала София преди 100 - 150 години. Въшки, и кърлежи по вратовете. Както и бодланки по белите шопски потури. Аз да ти кажа, градски цървуле.

Бате, те паметника на Линкълн във Вашингтон да ги оставят няколко десетилетия без поддръжка, на кво ще прилича според теб ?

Закона да се промени. Ако искаш да притежаваш сграда трябва да я поддържаш дори и да не искаш. Ако не ти е по джоба - продавай. Сега купужаш една сграда заради местото, не я поддържаш, защото искаш да строиш на това место. Какво като било паметник на културата. С един по-малко няма да се затрие културата. Предполагам така разсъждават собствениците на тази сграда

Някой от вас ако си мисли че този пожар е случаен да ходи на доктор. Просто искат да съборят сградата и да построят някой модерен бизнес център, но закона не им позволява. Ще палят докато не рухне.

Тия клошари големи пиромани бе!

Като е паметник на културата що е в такова състояние? Общината издала ли е предписания да се ремонтира? Колко е глобила собственика? Съди ли го? За една Йорданка питам.

Законово не могат да го притиснат!

Като гледам в какво състояние е сградата, пожарът й е най-малкият проблем. Собствениците умишлено не я поддържат, за да се срути сама и на нейно място да пляснат нещо високо, грозно и с много стъкла. Нямат право да я бутат, защото е паметник на културата, затова са я зарязали да се руши.

България . По задълбочени знания се получават в специален факултет към симеоновската академия на......

местото е много апетитно... а съборетината отгоре - само пречи на "собствениците" да оскубят златната кокшка... за това е и на тоя хал - само чакат да падне - и да си построят една лъскава сграда с по 4-5 хиляди евро квадрата... ма язък - отново не успя да изгори пущината... другият път - ще я напоят с бензин, та ха дано се приключи с тая трагедия...

Щом е паметник на културата собственикът трябва да го ремонтира до във вид на читав имот. Държавата трябва да налага всяка година глоби на собственика, докато той го ремонтира, или ако не си плаща глобите, да конфискува имота като залог за дължимите суми. А сега собственика просто чака къщата да рухне и после на мястото да постоят някоя модерна сграда, за да спечелят.

Ха-ха-ха... На кой ги приказвате тези, бе, манипулатори? Демагози. В нашия неголям град на суперцентъра две къщи ги палиха периодично, докато собствениците им не се принудиха да ги продадат. Едната я палиха 3 пъти! Дригата два пъти! Сега там се извисяват кооперации на неграмотни мутри- бизнесмени. На кой ги приказвате тези фантасмагории с клошарите? А?

Калканът на съседната сграда подсказва за намеренията на собственика. Законът трябва да позволява отнемане на паметници на културата заради безстопанственост.

Позволява. Като се натрупат задължения от неплатени глоби за лош вид, имотът се ипотекира в полза на общината и трупането на задължения продължава. В крайна сметка бездействието на собственика би довело до придобиването на имота от общината.

Много интересен въпрос наистина - защо устройственият план е с такъв калкан, като се знае, че сградата там е паметник на културата?

Реално не е на калкан сградата, само така изглежда на снимката.

Как така се е настанила клошарка, като този обект е открай време пункт на дилъри и куките го пазят? Явно са решили да строят вече и им трябва "самонастанил се клошар". Как пък най-сладките хапки, все така свършват?