Алтернативно трасе и зелена вълна отпушна трафика при тунела в столичния квартал "Люлин" от днес, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев по БНТ.

Причината за него са дейности при тунела, което ежедневно предизвиква сериозни задръствания в квартала и недоволството на хиляди софиянци.

Ако шофьорите видят преди тунела, че има задръстване, те могат да направят ляв завой по бул. "Петър Дертлиев", след което десен по бул. "Сливница". По тях се въвежда допълнителна зелена вълна в час пик - от 7:30 ч. до 9:00 ч. сутрин към центъра и от 17:00 ч. до 18:30 ч. в обратна посока. По бул. "Сливница" с временна маркировка е осигурена трета лента към центъра, която да облекчи пропускливостта. Целта е за 10 минути да се достига от тунела до бул. "Константин Величков", за да се облекчи движението, обясни Георги Георгиев.

1000 автомобила на час ще могат да преминават по алтернативното трасе. В края на зимата ще приключи и ремонтът на тунела в Люлин, каза Георгиев.

Столична община предвижда обособяване и на буферен паркинг до метростанция "Сливница" за над 120 коли. Предстои проектът да бъде разгледан в Общинския съвет, съобщи още председателят на СОС.