Живеещите в столичния район "Люлин" ще стигат значително по-бързо до центъра на София, когато се изгради алтернативно трасе. То се въвежда, за да облекчи задръстванията, за времето на ремонта на тунел "Люлин" и започва от кръстовището на бул. "Царица Йоанна" и бул. "Петър Дертлиев", чрез ляв завой по бул. "Петър Дертлиев", посока бул. "Сливница". Той продължава през кръстовището на "Орион" и към бул. "Сливница", посока центъра, до ул. "Опълченска".

По инициатива на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев е изготвен план и проект за обособяване на алтернативното приоритетно трасе за движение. Чрез него ще се намали негативният ефект от затварянията, поради ремонтните дейности, съобщават от пресцентъра на местния парламент.

"По цялата дължина на обходното трасе въвеждаме зелена вълна на светофарните уредби. По този начин хората ще стигат по-бързо по трасето, като максималното планирано време за пътуване е до 10 минути. Наред с това обособяваме и нова трета лента на бул. "Сливница" в участъка от ул. "Русе" до бул. "Константин Величков". С тези няколко мерки се надяваме драстично да улесним придвижването в града", коментира шефът на градския парламент Георги Георгиев. 

Въпросното трасе започва от "входящата точка" към тунел "Люлин", а именно кръстовището на бул."Царица Йоанна" и бул."Д-р Петър Дертлиев", продължава по бул."Д-р Петър Дертлиев" и през бул."Сливница". В рамките на трасето ще има следните промени с цел подобряване на движението:

  • Промяна в организацията на движение на кръстовището на бул."Царица Йоанна" и бул."Д-р Петър Дертлиев", като се обособят две ленти за ляв завой от бул."Царица Йоанна" към бул."Д -р Петър Дертлиев" в посока център. - Промяна в режима на работа на светофарната уредба на кръстовището на бул."Царица Йоанна" и бул."Д-р Петър Дертлиев".
  • Промяна в работата на светофарната уредба на бул."Сливница" и ул."Адам Мицкевич";
  • Осигуряване на зелена вълна по бул."Сливница" в участъка от бул."Д-р Петър Дертлиев" до бул."Мария Луиза"; - Обособяване на 3 бр. ленти за движение по бул."Сливница" в посока център в участъка от ул."Русе" до кръстовището с бул."Константин Величков" - по този начин ще се увеличи с 20% пропускателната способност на кръстовището на бул."Сливница" и бул."К.Величков" в посока център. Разработени са допълнителни промени в организацията на движение, които ще бъдат въвеждани, при необходимост и след допълнително събиране на реални данни от трасето.