Започва основният ремонт на тунела към кв. "Люлин". На 21 юли (четвъртък) спираме движението на трамвай №8, който преминава през тунела, а от 25 юли (понеделник), движението на автомобили ще се извършва двупосочно в северното платно, съобщиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместникът Ангел Джоргов.

За момента движението на автомобили няма да се спира изцяло, но преминаването през тунела ще е силно затруднено. Затова моля гражданите, които пътуват по това направление, да използват алтернативни маршрути - основният е бул. "Сливница", призова кметът.

Пълно затваряне на тунела може да се наложи при изграждането на новата облицовка на тавана на тунела.

От своето изграждане преди повече от 30 години до момента тунелът към "Люлин" не е ремонтиран основно. Строителните дейности включват работа по тунелната конструкция, входно-изходните рампи, отводнителна система и хидроизолацията. Ще бъдат изградени нови настилки, вентилация, осветление, ограничителна система и видеонаблюдение. В участъка ще бъде изграден и изцяло нов релсов път и контактна мрежа, съобщи зам.кметът Ангел Джоргов.

Снимка: Столична община

По график се очаква през есента да се възстанови трамвайното движение, а до средата на февруари трябва да приключат всички строителни дейности.

За времето на ремонта разкриваме временен автобус ТМ8, той ще замества трамвай №8 и ще бъде с неговия интервал на движение. Автобус №56 ще спира на ухото на трамвай №10 на бул. "Ал. Стамболийски".

От 23 юли (събота) започва и пренареждането на настилки по бул. "Цар Освободител" в обхвата на Зона 4 от централна градска част. По проект паважната настилка - жълти павета и гранит, които са в лошо състояние, ще бъдат пренаредени.

На първия етап от ремонта ще бъде затворен за движение бул. "Цар Освободител" в участъка от бул. "Васил Левски" до сградата на БАН. Използваме летните месеци с по-малък трафик, като алтернативен маршрут е преминаването през ул. "Оборище", допълни още Джоргов.

Снимка: Столична община