Нов случай на жестокост към животни. Този път за куче, завързано с вериги и карабинери със седмици на столичното Околовръстно шосе.   За първи път то е забелязано на 21 декември миналата година от случайно минаваща жена. Тя му занесла храна, но не подала сигнал до институциите, пише Мартин Янчев в социалните мрежи.

Животното е открито на 18 януари от общинската служба "Екоравновесие", а полицията разследва случая, предаде bTV.

Мартин Янчев се отзовава на сигнал от негова близка за завързано с карабинери и вериги куче и му разказва, че то е малтретирано в продължение на седмици. На мястото има следи, които показват, че най-вероятно и други животни са връзвани. След като отива на място, Мартин не намира кучето, но вижда средата, в която животното е било завързано.

"В момента, в който дойдохме да окажем първа помощ заедно с екип на "Четири лапи", от "Екоравновесие" вече го бяха развързали и  взели. Странното е, че по принцип това е държавна институция, която би могла да подаде сигнал до 112 за това изключително тежко зверство. Такъв сигнал обаче не е подаден", разказва Мартин пред bTV.

Заради съмненията си той отива в близкото районно на полицията и сам дава показания. Надява се да научи повече за случая.

"Сигнал до 112 за подобно зверство не е постъпвал. Те са взели веществените доказателства, в случая синджирите и карабинерите. Кучето е прибрано в "Екоравновесие", допълва Мартин.

Той разказва още, че кучето е било вързано от 20 декември.

"От наша страна уведомихме 8-мо Районно управление, на територията на което се е случило и информацията, че не са подали сигнал в полицията не е вярна", казват от "Екоравновесие".

Образуване е преписка.

"В момента за кучето се полагат специални грижи във ветеринарна клиника "Връбница", където е установено, че то е мъжко, около 4-годишно, нечипирано, в тежко общо състояние, кахектично с наличието на прободни рани вследствие на закачени карабинери на задните крайници. Същите са премахнати, раните са почистени и обработени. В момента кучето е на антибиотична и общоукрепваща терапия", разказва още Мартин.

Проявява агресия и се страхува от хората, казват и ветеринарите. След като се възстанови, ще се търси приемен дом.