Центърът за градска мобилност е регистрирал 5636 потребители на новата услуга, чрез която всеки пътник може да закупи дневна или нощна карта чрез мобилно устройство. В рамките на 3 седмици има над 2000 реални пътувания и са регистрирани по-малко от 0,5 % опити за измама.

По повод появилите се информации, че с една карта може едновременно да пътува повече от един пътник, ЦГМ напомня, че системата отчита в реално време пътуващите, къде се качват, в колко часа и през какво устройство е сканирана електронната им карта в метрото. Детайлна информация получават и контрольорите в наземния транспорт при проверка. При установяване на опити за злоупотреба пътникът получава съобщение за това и предупреждение за възможен отказ за достъп до нея.

Електронната система разполага с достатъчно мерки за защита, за да засече умишлени опити за измами и подмяна на официални документи, за което има предвидени по закон санкции.

ЦГМ напомня, че услугата, която е собственост на дружеството, е в тестови период и целта е тя да стане разпознаваема за повечето пътници и да им даде възможност за по-голям избор.