Представиха техническото задание за изработването на проект за възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк. Заданието, изготвено от екип на "Национален център за териториално развитие" ЕАД, беше представено по време на среща, организирана от Столична община - Направление "Архитектура и градоустройство".

Разрушаването на паметника продължава няколко десетилетия и преминава през три етапа.

"Съюзническата бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. нанася тежки щети в района на пехотните казарми. Разрушена е дясната мемориална стена на монумента и частично е засегната централната", обясни м.г. за БТА Диана Иванова от Националния военноисторически музей и допълни, че оцелява само лявата част на монумента. Оцелелите плочи са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща "Лада", а при изграждането на Националния дворец на културата (НДК) през 1980 г. паметникът е напълно премахнат. Запазените плочи (около 180) са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей. "Те се пазят и до днес в специално хранилище", допълни Иванова.

През 2014 г. Столичният общински съвет приема решение за възстановяване на мемориала на историческото му място - в градинката на НДК, където беше монументът "1300 години България". На 2 ноември 2017 г. е извършен монтаж на фигурата на лъва в оформения пиедестал, възстановен както е било при откриването на войнишкия паметник. На 3 ноември 2017 г. пред реставрираната скулптурна фигура на лъва е извършен военният ритуал в памет на загиналите герои от Първа пехотна софийска дивизия. Ритуалът в памет на загиналите български воини се извършва от 1924 година. Традицията е прекъсната през 1946 г. и е възстановена през 1992 г. от Министерство на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, посочва справка на отдел "Справочна" на БТА.

Идейният проект, следва да предложи решение за постигане на естетическа, емоционално сигурна, здравословна, безопасна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със съвременни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за загиналите офицери и войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове, обясни Лилия Николова от екипа, изготвил техническото задание, по време на днешната среща.

Като част от Мемориала трябва задължително да бъдат включени следните монументално-декоративни елементи: скулптурната фигура на лъва, венци, кръстове за храброст, жертвеници. Художествени елементи, които трябва да бъдат включени са надписи с имена на местоположенията и датите на проведените сражения, имената на историко-географски области: Македония, Тракия, Добруджа, както и имената на загиналите офицери и войници.

От 2017 г. до днес са проведени два конкурса, които завършват без резултат и предстои да бъде проведен нов конкурс, уточниха за БТА от пресцентъра на Столична община.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев съобщи през ноември м.г., че е одобрена процедурата и времевата рамка за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк в автентичен вид и на автентичното място, в изпълнение на решението на Столичния общински съвет.