Малко са хората, които ми се е налагало да убеждавам дали трябва да се ваксинират, особено сега от лятото насам", каза  ректорът на Нов български университет проф. Пламен Дойнов за двудневната кампания за ваксиниране във висшето училище под мотото "Няма страшно".

НБУ заедно със Столичната община откриха днес "зелен коридор" в кампуса за желаещите да се имунизират. Това е шеста кампания на университета.

Вижте снимки >>

"Можем да се похвалим с голям брой ваксинирани преподаватели и служители в НБУ - около 50 на сто са имунизираните, но искаме да сме 70 на сто. Искаме с тази кампания да поканим останалите неваксинирани преподаватели и студенти най-вече да се ваксинират. Това е така, защото се надяваме и искаме да се учим присъствено. Затова ще има и следваща кампания, защото при онлайн обучение страда и образованието, и общността на университета ", заяви още проф. Дойнов.

Снимка: Bulphoto

Пунктът за ваксиниране е разположен пред централния вход на Нов български университет. В него работят медицински екип, който консултира гражданите и поставя ваксините. Желаещите да се имунизират ще могат да избират между три от одобрените от ЕС ваксини срещу Covid-19 - "Пфайзер", "Модерна" и "Янсен".

"Зеленият коридор" с работно време от 11:00 ч. до 18:00 ч. като при интерес ще бъде продължен.

Снимка: Bulphoto

Снимка: Bulphoto

Близо 2000 дози ваксина са поставени през последното денонощие, показват обновените данни на Единния информационен портал към полунощ. Завършен ваксинационен цикъл имат над 1 236 000 души.

Междувременно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че е предложил да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери.

Той обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 000 ваксини срещу COVID-19.

"На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме", обяви доц. Ангел Кунчев.

"Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът", коментира още главният държавен здравен инспектор.