Общините да могат да глобяват пътните нарушители за превишена скорост, преминаване на червен светофар и забранен за влизане участък чрез камерите си за видеонаблюдение. Това предвижда законопроект, изготвен от Столичния общински съвет, който ще бъде предложен на Народното събрание.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, зам.-председателят на Комисията по транспорт Зафир Зарков и Прошко Прошков, който е член на същата комисия, представиха предложените от тях мерки за пътната безопасност в София. Законопроектът е готов и се обсъжда от групата ГЕРБ-СДС.

В законопректа са предвидени 10 мерки за пътна безопасност:

1. Интелигентни радарните табла, които отчитат скоростта на движение на разстояние от 150 до 200 метра. Такова вече е поставено експериментално на бул. "Черни връх", като за 15 дни са установени 2358 нарушители, от които 102 МПС-та са преминали със скорост над 100 км/час, най-високата засечена скорост е 150 км/ч. Предвижда се първоначално закупуване на 10 такива табла, които да се поставят на различни локации, като в края на месеца Столична община да праща нарушителите на Пътна полиция.

2. Закупуване на тестове за наркотични вещества, които да бъдат предоставени на КАТ.Целта е да се осигури по-макабно тестване, но под есловие, че с тях ще бъдат тествани както гражданите зад волана, така и полицаите.

3. Осигуряване на светлоотразителни гривни за първокласниците, за да бъдат по-видими на пътя. Тази година са закупени и раздадени 14 хиляди гривни.

4. Поставяне на модулни пешеходни острови, като по този начин се намалява ширината на пътните ленти, което пък способства за намаляване на скоростта.

5. Пилотно поставяне на ограничителни полусфери ( "бъмпери" ) на пешеходни пътеки.

6. Допълнително осветяване на пешеходните пътеки.

7. Обезопасяване на спирките на градския транспорт с бордюри Trief Kerbs.

8. Поставяне на тръбно-решетъчни парапети на натоварени булеварди и кръстовища.

9. Достъпна информация или информационна кампания за пътна безопасност, включително мобилно приложение за ученици и обособена деменострационна зона в Борисовата градина през лятото.

10. Подобряване на квалификацията на младите шофьори, включително и практическо обучение на подготвен полигон чрез различни модули на обучение.