Утре КНСБ и КТ "Подкрепа" ще блокират София с национален протестен митинг и автошествие под надслов "За повишаване на доходите и запазване на работните места".

Митингът ще започне в петък преди обед пред парламента, а автошествието е планирано между 12.00 и 14.00 ч. в центъра на София и по основни пътни артерии.

Столичната община предупреждава, че се очакват затруднения на трафика и на градския транспорт.

Синдикатите очакват в протеста да се включат около 5000 души с близо 1000 автомобила, съобщи БНР.

"Тазгодишната рамка на доходите - както в частния сектор, така и в бюджетните системи - трябва да довърши своя ръст и да покрие поне инфлацията, т.е. поне 20%, тъй като той се увеличава с бавни темпове. Има конкретни механизми и в честния сектор ние сме дали. Над 450 конкретни предприятия вече са се включили за два месеца в тази наша акция за увеличаване на доходите. В много от тях вече се случва. В бюджетните системи, знаете, че в Бюджета на Асен Василев нямаше увеличение на доходите в бюджетните системи. Но и след актуализацията на бюджета, не се получи навсякъде увеличение. На много места доходите не можаха да мръднат по никакъв начин. Всеки един, който полага труд, трябва да бъде оценен достойно, независимо дали му плаща държавата, правителството или частен работодател", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

След националния протест, ръководствата на синдикатите ще имат среща в 14 часа с президента Румен Радев. "Една от централните теми ще е тази - да преразгледа позицията неговият служебен кабинет за бюджетна рамка, които да могат най-накрая да адресират най-спешните нужди на хората. Ние твърдим, че пари има в държавата и няма да се налагат допълнителни дефицити", каза Димитров.