Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти - климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление, посочиха от пресцентъра на Столичната община след проверка на монтаж на климатици в район "Триадица" от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според данни от последното преброяване на населението 55 000 домакинства в Столичната община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните ѝ райони.

От общината уточняват, че всички домакинства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят, могат да кандидатстват за напълно безплатна подмяна на отоплителните им уреди по програма "Околна среда". Те могат да избират между до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с различни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на имот.

Домакинства от кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Филиповци", "Требич", "Обеля", в.з. "Малинова долина" и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да кандидатстват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 г. се приемат и заявления за климатици, посочват още от Столичната община.

Безплатната подмяна на печките на дърва и въглища е част от мерките на Столична община за намаляване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна програма "Околна среда" и програма LIFE на Европейския съюз.