Общо 6,78 т отпадъци събраха доброволци край Панчаревското езеро в рамките на инициативата на кмета на СО - район "Панчарево" Николай Гюров и екипа му "Да изчистим район "Панчарево" заедно", съобщиха от района.

Със старта на инициативата се отбелязва и Световният ден на климата и Международният ден на семейството, а началото й е масова доброволческа акция за почистване на зоната край Панчаревското езеро.

Над 400 жители и гости на района, служители на районната администрация, спортисти, телевизионни лица, IT специалисти, представители на петролни компании и БЧК са дошли на четирите входни пункта, където са получили чували, ръкавици, минерална вода.

Грижата за чистотата и опазването на природата в райското място, в което живеем, е постоянен приоритет в работата на районната администрация, е посочил кметът на района Николай Гюров. Той е допълнил, че инициативата, която се провежда за първи път, но ще стане традиция, цели да възпита дух на непримиримост към безотговорното отношение към средата, в която живеем. За да даде добър пример, екипът на СО - район "Панчарево" е изчистил част от брега под сградата на районната администрация, където години наред са трупани ненужни вещи - счупени водни колела, стари мебели, седалки от коли, железа и чували с отпадъци.

По време на почистването случайно е било открито голямо нерегламентирано сметище под Трибуните. Това е истинска екологична бомба, а дупките в конструкцията са животозастрашаващи, още в понеделник ще сезирам всички отговорни институции, категоричен е бил кметът на района Николай Гюров, като е допълнил, че ще бъде безкомпромисен към всички нарушители на закона в зоната край езерото.

Сред най-ентусиазираните участници в кампанията е била олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова, която е коментирала, че е силно впечатлена от доброто стопанисване на района от новата администрация. Алпинистът Димитър Бакалов се е включил в почистване на отпадъци в недостъпните участъци по ската от велоалеята към езерото.

Светла Оцетова и Здравка Йорданова са получили от шефа на Българската федерация "Гребане" Свилен Нейков почетен плакет. В церемонията е участвал и кметът Николай Гюров, който е връчил награди на победителите в Държавното отборно първенство за деца, кадети, юноши и девойки младша възраст.

Междувременно пред сградата на читалище "Виделина-1908" се е провел 12-и фолклорен фестивал "С песен и танц в Панчарево". Кметът Николай Гюров е приветствал участниците и им е пожелал да продължават да съхраняват традициите.