Общо 4, 678 млн. лв. са спестили до 14 април тази година софиянци, които са платили местните си данъци за 2024 г в срока с отстъпка, съобщиха от Столична община.

До края на април всеки, който внесе пълната сума за данък моторно превозно средство (МПС) и данък недвижими имоти, ползва 5% отстъпка, напомнят от дирекция "Общински приходи" на Столична община.

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162,8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., обясниха от Общината. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви за забавени плащания са над 6,5 млн. лв.

Собствениците, които предпочитат да плащат местните си данъци и такси на части, трябва да го направят в съответните срокове, ако не искат върху задълженията им да се трупат законните лихви, посочват от Столична община.

Сроковете за внасяне на данъците са:

  • данък недвижими имоти и данък МПС - 30 юни - първа вноска и 31 октомври - втора вноска;
  • такса битови отпадъци - четири вноски - 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Първият софиянец, който е внесъл дължимия налог за жилището си, го е направил на първата възможна дата - 29 януари, в 8:33 ч.