Санкции за над 2 млн. лв. за последната година са наложени на фирмата-изпълнител на ремонтите на жълтите павета по различни договори със Столичната община. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет (СОС).

Пренареждането на емблематичните жълти павета започна през юли и завърши през септември. Ремонтът бе на зона 4 от центъра на София. Малко, след като движението там бе пуснато за движение, но части от паветата се разместиха. Изпълнителите обясниха това с тежкия автомобилен трафик.

Фандъкова показа пред съветниците списък със санкции, налагани и които продължават да се налагат, по различни договори с фирмата-изпълнител. Последното решение, потвърдено от съда, е за наложена глоба по договор за текущи ремонти в размер на 738 000 лв., информира кметът. По думите ѝ такива санкции Столичната община налага ежедневно на всички фирми, които не си вършат работата. "Те го знаят отлично и моля да не се правят внушения за това, че някой ще бъде пощаден", заяви столичният кмет, цитирана от БТА.

Кметът Фандъкова увери, че всички участъци с жълти павета пред Народното събрание, които са разместени, ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя. "Компромис с никой от изпълнителите, никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен", твърда е Фандъкова. Тя съобщи, че в договора с фирмата са заложени санкции в размер на 830 хил. лв. за некачествено изпълнение. Има сериозни санкции и за забавяне. Те могат да бъдат наложени тогава, когато приключи изпълнението, обясни кметът.

Снимка: Bulphoto

Твърдението, че санкциите могат да бъдат наложени сега, означава да се спаси фирмата, защото няма да издържи в съда, каза тя. И за пореден път гарантира, че няма да прави компромис с никоя фирма изпълнител.

Фандъкова уточни, че проблемният участък за пренареждане, е само около пет процента от общия договор, който е на стойност около 17 млн. лв. и засяга цялата зона 4.

Столичният кмет информира, че за гарантиране на качественото изпълнение при повторното пренареждане е поискала да бъдат взети повторни проби от проблемните участъци. "Ще бъде сформиран експертен съвет, в който каним едни от най-добрите специалисти, които да дадат своето становище за начина на нареждане, така също и експерти от чужбина от градове, с които работим в добро партньорство", каза Фандъкова. Тя очаква експертният съвет да препоръча решение, което, разбира се, да бъде след това съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Тя припомни, че по нейно искането преди години и след одобрението на СОС, жълтите павета бяха обявени за културна ценност. "Разрушаването на културна ценност е не просто недопустимо, това е престъпление по Наказателния кодекс", заяви градоначалникът и добави, че е дала случая на прокуратурата. Кметът направи този коментар във връзка с видео, разпространено в публичното пространство, на което се вижда как един от майсторите на обекта разрушава павета в стремежа си да ги намести.