Утре, 19 септември, се отваря за движение участъкът от бул. "Цар Освободител" между бул. "Васил Левски"" и ул. "15 ноември" (сградата на БАН). Това каза пред журналисти заместник-кметът на София по направление "Обществено строителство" инж. Ангел Джоргов, цитиран от БТА.

Участъкът беше затворен от края на юли заради пренареждане и подмяна на жълтите павета.

За ремонта са използвани автентичните павета от ремонтирания участък. В този участък само пътните платна са пренаредени по-основно, тъй като имаше образувани коловози. Основата сега е по-добра, това ще помогне за тежкото натоварване, за което тази настилка не е предвидена, сега да поема по-лесно трафика, посочи Джоргов.

Идеята на ремонта е там, където паветата са в сравнително добро състояние, да не се пипат, тъй като при самия демонтаж и монтаж наново се рискува, обясни заместник-кметът и добави, че затова се пренареждат там, където има нужда. Това са основно пътните платна, където е много тежкото натоварване. Зоната пред Народното събрание не е пренареждана, тя е в сравнително добро състояние, най-вече заради това, че там се движат предимно пешеходци, обясни Джоргов.

Предвижда се ремонт да бъде правен на кръстовището пред БАН на бул."Цар Освободител" с ул. "15 ноември" и на две-три места основно в посока бул."Раковски", което ще бъде направено в края на пролетта - началото на лятото, когато можем да си позволим да ограничаваме движението на толкова централен булевард, посочи Джоргов.

Ангел Джоргов припомни, че жълтите павета са на 100 години и са културна ценност. Такива павета не се произвеждат повече и затова всяко едно от тях, което позволява, се използва отново, дори да има някъде някое отчупено ъгълче. Бракуват се единствено тези, които са счупени, обясни той.

Имаме известно количество на склад, което ни помогна и при този ремонт, и в другите участъци с жълти павета, където се налагат локални ремонти, каза заместник-кметът. Той добави, че като процент доста малко от тези, които са на склад, са били вложени при ремонта на участъка.

В последните няколко дни се извършва фугиране на паветата в ремонтирания участък, като се използва класическа технология за редене на паваж с пясък, обясни Джоргов в отговор на въпрос.

Гаранцията на ремонта е 5 години, но се надяваме да издържат повече, каза заместник-кметът.

Ангел Джоргов съобщи още, че за ремонт от утре ще бъде затворен участък от ул. "Кукуш". Той посочи, че ремонтът на улицата е належащ от години, общината има влязло в сила разрешение за строеж. Строителството е разделено на четири етапа, които ще се работят отделно, така че да се пречи по-малко на гражданите и бизнеса. На ул."Кукуш" е предвидено да се изгради нов канал, нов водопровод, ново улично осветление.

Ремонтът започва с участък от около 500 метра между ул."3020" и 90-градусовия завой при магазин "346", който трябва да бъде готов до края на ноември, а останалите участъци се предвижда да се работят напролет, каза Ангел Джоргов.