82 хиляди зелени билета са били продадени в петък, 20 декември, в София. В този ден Столична община за първи път тази зима активира мярката срещу замърсяването на въздуха. Този брой зелени бнилети е с 20 хиляди повече от стандартно продаваните в делничен ден билети, каза пред "Хоризонт" Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет.

"Да си вярваме или да се убеждаваме, че само мярката зелен билет или само мярката миене на улици, или само мярката инкриминиране на горенето на отпадъци ще доведат бомбастични резултати и ще променят коренно картината, е наивно", коментира Радева.

Хората, които ползват градския транспорт, рядко се ориентират към еднократен билет. Цената на годишната карта е 365 лева, тоест, закупувайки си годишна карта, пътуваме, условно казано, със зелен билет всеки ден, отбеляза Лорита Радева.

Ще проработи ли мярката смяна на печки

Смяната на отоплителните инсталации е една от мерките на общината за справяне с мръсния въздух, но популярността все още е слаба. "20 хиляди печки могат да бъдат сменени. 20 хиляди домакинства могат да се възползват от тази мярка. В обявения период за кандидатстване не, а само за заявяване на намерения, през пролетта на тази година такова желание проявиха 6 хиляди от домакинствата на територията на нашия град", каза Радева.

Затова се планира нова информационна кампания, включително с индивидуални срещи в районите, отопляващи се компактно на твърдо гориво, добави тя.

"За да можем да разкажем за предимството на тези инсталации, които ще въведем и едни страхове да опровергаем, свързани с това, че енергийното подпомагане, което досега е осъществявано с дърва и въглища, след промяната на системата за отопление вече няма да се дължи", подчерта общинският съветник.

Използването на РДФ гориво в София: какво дава и какво пести

Инсталацията за енергийно оползотворяване горивото от RDF няма да гори отпадъци, категорична е Лорита Радева.

"Какво значи това? Че от нея са отделени всички рециклируеми отпадъци, тоест процента на онова, което най-силно притеснява хората - горенето на пластмасата, на лепила, на материали, които замърсяват въздуха на града във висок процент, е отделено. Самата инсталация е с четиристепенна система на очистка на изгорелите и отработените газове. Съвсем различно е от това да гориш отпадък", обясни Радева.

Капацитетът на инсталацията на София е за оползотворяване на 180 000 тона РДФ. От него ще се произвеждат 58 MWt топлинна енергия и 20 Mwe електрическа енергия. Количеството произведена топлинна енергия е достатъчна да осигури нуждите на 40 000 домакинства, а електроенергията - за 30 000 домакинства.

В летните месеци топлата вода в центъра на София ще бъде осигурена изцяло от инсталацията за производство на енергия от РДФ.

С нея "Топлофикация София" ЕАД ще намали с 10-11% потребявания природен газ, който ще бъде заменен с безплатното гориво. Така цената на топлоенергията в голяма степен се стабилизира, тъй като при определяне цената на парното, цената на природния газ е основен ценообразуващ фактор.

С инсталацията осигуряваме и диверсификация на горивната база на "Топлофикация София" ЕАД, която сега е 100% зависима от доставките на природен газ.

Между 15 млн. и 18 млн. евро на година ще са спестяванията от намалените доставки на природен газ.

Оперативните разходи на инсталацията са 6-7 млн. евро.

Реализираните приходи от изграждането на инсталацията са 10 млн. евро на годишна база.