Правителството одобри допълнителен трансфер в размер до 40 млн. лв. по бюджета на Столична община за изграждането на Линия 3 на метрото в София, съобщиха от Министерския съвет.

Етап 3 на лот 2 включва участъците: ул. "Шипка" - ж.к. "Гео Милев", район "Слатина" - зала "Арена Армеец"/"София Тех парк" - бул. "Цариградско шосе". Средствата са за проектиране, изграждане, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системи за контрол и управление на влаковото движение, комуникации, перонни преградни врати и придобиване на метровлакове.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2023 г.

Строителството на метрото е най-големият транспортен и екологичен проект на столицата - ползите от него за подобряване условията на живот и качеството на въздуха са значителни. Към настоящия момент метрото е с обща дължина 52 км. и 47 метростанции, а всяко следващо разширение го утвърждава като основна транспортна система в София.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова направи проверка на строителството на разширението на третата линия на метрото от 3 км и три метростанции от ж.к. "Хаджи Димитър" до ж.к. "Левски". Към момента то се изгражда в срок и се очаква да завърши в края на 2025 г.