Както в последната година наблюдавахме внезапно развитата експертиза на много хора в сферата на вирусологията, имунологията и биотехнологиите, така и сега съвсем очаквано забелязваме новопридобита инженерна, строителна и хидрогеоложка експертиза. И ако анонимните коментари във форумите са неособено полезна, но стандартна част от ежедневието, то грозното изкривяване на факти от позицията на общински съветници и депутати - настоящи или бивши и неуспели в този мандат такива, но с устрем за място в следващия парламент, не можем да отминем и да нормализираме. Това заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева, в началото на днешното заседание на Столичния общински съвет, съобщават от там.

Да публикуваш снимки от обект, на който от една седмица екипи работят денонощно, за да разбият бетонния фундамент и да установят причината за надигане на релсите в 30 метровия участък в метрото и да твърдиш, че обектът се разпада е целенасочено манипулативно. А като коментар към тази манипулация да призоваваш за Народен съд е престъпно, подчертава Едрева.

Това, че видни партийни функционери на БСП изпитват нездрав сантимент към човеконенавистни режими и не се срамуват да го заявяват в навечерието на 1 февруари, когато ние, останалите, склоняваме глава пред жертвите на един от тези режими, за съжаление не е учудващо. Но вие, колеги от БСП, дължите отговор не толкова на нас, колкото на софиянци - споделяте ли тези убеждения или сте готови да се разграничите от тях и да ги отречете, отбелязва Едрева.

Метрото е строено от професионалисти с международен опит, със съвременни технологии; то има многобройни системи за сигурност, които сработиха, точно както се очаква от тях и дадоха възможност за реакция при отклонение от 5 мм. По този начин нито пътниците, нито цялостната конструкция са изложени на някакъв риск.

Предпроектните проучвания и проектът не са направени нито от кмета Фандъкова, нито от някой общински съветник, но ние сме хората, които трябва да упражняват контрол и при нужда да търсят отговорност. И това дали търсиш отговорността на правилното място показва дали имаш капацитет, а не само претенции на управленец. Затова ние от ГЕРБ ще изчакаме експертите, на база на проучвания и данни, на направени експертизи да ни покажат от кого да търсим отговорността и какви могат да са нейните юридически и финансови измерения. Можем да си позволим комфорта да изчакаме колкото е необходимо за тези експертни становища, защото имаме договор, сключен по най-високите международни стандарти. Това означава, че всички разходи по отстраняване на каквито и да било възможни дефекти са за сметка на изпълнителя, подчертава Едрева.

По-рано общинският съветник от БСП Колоян Паргов влезе в остър спор с Християн Петров от ГЕРБ по БНТ по казуса с метрото.

"Oпитaхa ce дa oбвинят Пeрлoвcкaтa рeкa зa cпирaнeтo нa мeтрoтo - aми Тeмзa пoд мeтрoтo в Лoндoн или Ceнa в Пaриж? Въпрocът e в oтгoвoрнocттa. И aз рaзгoвaрях c гeoлoзи, тe ми зaявихa, чe гeoлoжкитe прoучвaния ca прaвeни прeз лятoтo, a e билo рeднo дa имa дaнни прeз цялaтa гoдинa", кoмeнтирa oбщинcкият cъвeтник oт БCП Кaлoян Пaргoв.

По думите на Калоян Паргов единственият въпрос, който стои в случая, е този за отговорността. Той подчерта, че основна грешка при проведените проучвания за подпочвени води е, че те са правени през лятото, когато нивото на водите е по-ниско. "Важно е да се изясни кой нещо не е сметнал или не е направил, какъв е процентът на човешка грешка?"

Христиан Петров беше категоричен, че няма да бъде платен нито един лев за отстраняването на проблемите. "Това показва, че сключените договори са направени така, че да не бъдем ощетени". Освен това ще се потърсят финансови компенсации за пропуснати ползи от фирмата изпълнител "Трейс груп".

Той обвини общинския съветник от БСП, че използва ситуация и прави политически инсинуации.

"Изпoлзвaтe мeтрoтo зa пoлитичecки oбвинeния. Нямa oпacнocт зa грaждaнитe", cъoбщи Пeтрoв.

"Гocпoд дa пaзи coфиянци", зaключи ocтрия cпoр Кaлoян Пaргoв.