Дървета при реконструкцията на пл. "Св.Неделя" няма да се секат. Площадът ще бъде изцяло пешеходен. Очакваме той да бъде много светъл, много зелен и да се запази богатото културно наследство на града. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която се срещна с арх. Массимилиано Фуксас, чието архитектурно студио спечели конкурса за пл. "Св.Неделя". В срещата участва и главният архитект на София Здравко Здравков.


Кметът припомни, че в конкурса участваха много добри архитектурни бюра от цял свят. Тя каза, че вчера главният архитект на София Здравко Здравков се е срещнал с арх. Фуксас и са уточнили всички детайли и забележки по проекта. София заслужава на едно от най-знаковите места да работи един от най-добрите архитекти, за да можем да реализираме този проект още през следващата година. Кметът посочи, че от тук нататък предстои разработване на идеен проект на база на направените бележки. В края на април ще бъде представен пред гражданите идейния проект и отново ще бъде поканен архитект Фуксас за обсъждането му. След това предстои да се направи проектната работна фаза, да се направят процедурите за избор на изпълнител.

"Усилията ще бъдат насочени към това през пролетта на 2021 г. или ранното лято да започнат реалните дейности по площада. През това лято ще продължат проучванията на археолозите", информира кметът.

През това време архитектите и проектантите ще работят, защото там трябва да се проектира художествено осветление и разбира се, да се съчетаят минало, настояще и бъдеще. Кметът увери, че са направени срещи с всички, които имат притеснения по проекта, с представители на църквата, уточнени са всички детайли.

"Моето мнение е, че този площад трябва да бъде пешеходен", посочи Фандъкова. Ще се предвидят засилени настилки, за да може ритуални коли да имат достъп до църквата. Що се отнася до фотовоалтаичните осветители тела, кметът каза, че техният брой ще се намали малко. Според мен обаче те са една интересна идея като връзка с бъдещето и иновациите.

Здравков подчерта пред журналисти, че обсъждането на проекта започва от много ранна фаза с всички бележки на журито. "Очакванията на всички са да има високо ниво на качеството, но това зависи на първо място от високото ниво на проектиране", заяви главният архитект.

Той каза, че стремежът ще е проектното решение да е лесно изпълнимо, да дава възможност за етапна реализация, така че да няма проблеми с изпълнението му. Поемаме като личен ангажимент задачата всеки един от елементите, които ще бъдат поставени на площада, да бъде предварително коментиран и разположени на правилното място. По думите на Здравков, ако има забележки, те ще се установят преди да се положат всичките настилки.

Массимилиано Фуксас каза пред медиите, че това, което предлага на всички градове, включително и на родния му град Рим, е, че трябва да се садят дървета.

"Площадът е един съвременен модел на нещо, което може да се направи в цяла Европа. Много градове в Европа имат подобни на вашите проблеми, само че вие имате в допълнение и много археология под площада", посочи архитектът.

Фотоволтаиците не са центърът на проекта и техният брой може да бъде намален. Идеята е те през деня да акумулират енергия, която след това да бъде използвана за осветяване на площада и за зареждане на електронни устройства.

Фуксас посочи, че площадът ще е само за пешеходци, като се гарантира входът към Патриаршията и църквата. Движението на трамваите няма да бъде променяно, но бихме искали спирките на трамвая да бъдат близо до изхода на метростанциите.

"Материалът, с който ще се работи на площада, трябва да е само един, защото сега там виждам пълна колекция от всякакъв род настилки. Това няма и не трябва да е така", каза още италианският архитект.