Днес започна принудителното премахване на незаконните постройки на заведението "Веселото село" в Борисовата градина. На събарянето присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София Здравко Здравков, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

След премахването на незаконните постройки още 7,5 дка ще бъдат присъединени към Борисовата градина, съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че с началото на изготвянето на Подробния устройствен план (ПУП) на парка е възложила правен анализ на собствеността в Борисовата градина и е поискала три от обектите да бъдат обявени за публична общинска собственост. Това са автокъща "Капитолия", "Веселото село" и т.нар Лодки.

Фандъкова припомни, че през 2018 г. беше издадена заповедта за премахване на незаконните постройки на "Веселото село". Последваха обжалвания на две инстанции, като накрая през май т. г. Върховният административен съд потвърди решението за законността на заповедта за премахване, посочи кметът.

"Изчакахме срока за доброволно премахване. В интерес на истината, собствениците от няколко дни като видяха, че вече няма спасение, започнаха постепенно да премахват част от обекта, но срокът е изтекъл, затова така, както поехме ангажимент, техниката влиза. Това, което съм поискала, много внимателно да се отнасят към дърветата, защото в самия обект има дървета. Те трябва да бъдат запазени.", каза столичният кмет.

Снимща: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

Здравков допълни, че собствениците са използвали всички възможни механизми да бъде забавено премахването. Фирмата се е криела от месеци, за да не получи съобщенията. Въпреки това заповедите за доброволно премахване бяха връчени и те видяха, че връщане назад няма, каза Здравков.

Снимща: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

Кметът Фандъкова съобщи, че в проекта за ПУП е заложено на мястото на "Веселото село" да има детска площадка, но тя може да бъде изградена едва след приемането на ПУП. Затова след събарянето теренът ще бъде почистен и облагороден, поясни кметът Фандъкова.

Снимща: Фейсбук профил на Йорданка Фандъкова

Тя припомни, че скоро към Борисовата градина бяха присъединени 12 дка от къпалнята "Мария Луиза", където район "Средец" приключва работа с премахването на оградата.

С днешния акт показваме, че няма да има примиримост към нито един незаконен обект в София, собственост на Столичната община, независимо дали се намира в Борисовата градина или някъде другаде, заяви главният архитект Здравков.

Той отправи послание към собствениците на "Капитолия", като каза, че Столичната община отново стартира процедури по съставяне на констативни актове за премахване на съоръженията. Съдът безспорно установи, че Столичната община е собственик на терена, на който се намира автокъщата. Преди това те поискаха да бъдат признати за собственици, което е абсурдно, защото не може територия на парк да принадлежи на една автокъща, каза Здравков.