Решението на Столичния общински съвет (СОС) за Паметника на Съветската армия изисква главният архитект на София да направи конкурс за пространството. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод решението на Министерския съвет, според което статутът на мемориален комплекс "Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София се променя от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

Преди месеци Столичният общински съвет (СОС) напълно аргументирано и подготвено взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, посочи Фандъкова. Тя припомни, че е изпратила решението на СОС до областния управител.

"Сега виждам усилията на настоящия областен управител да се придвижи това решение", каза кметът.

Фандъкова изрази надежда, че решението на СОС ще бъде изпълнено. Тя припомни, че винаги този паметник е бил държавна собственост. Всички спекулации защо и как в миналото е направено или не и направено се надявам да приключат и да можем да се обединим около общото решение, каза още тя.

Предвижда се Паметникът на Съветската армия в София да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Все още няма яснота за сроковете и финансовата страна на преместването, но главният архитект на София е получил задача да проведе конкурс за осмисляне по нов начин на публичното пространство около паметника на Съветската армия.