Надявам се временно изпълняващият длъжността директор на АГ "Шейново" да успее да овладее ситуацията и да я успокои. Това е отговорност на директора, коментира пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която откри три нови линии от Столичния градски транспорт в кв. "Горна баня".

Поводът за коментара са продължаващите протести на медици в общинското здравно заведение. Протестът им е в подкрепа на д-р Румен Велев, който единствен се е явил на конкурс, но вместо него за временно изпълняваща длъжността е била назначена Таня Андреева.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни, че решението на Столичният общински съвет (СОС) предполага нов конкурс, който да се организира от новия Общински съвет след местните избори. "Смятам, че така е редно и винаги, когато има някакво напрежение по повод на конкурси, е по-добре да се прекратят и да се направят наново, за да няма съмнение", коментира Фандъкова. По думите ѝ това е една от най-големите и изключително важни за София болници. "Знаете, че там имаше и тежки инциденти преди малко повече от година. Още тогава бях много разтревожена и сега съм разтревожена", каза тя.

Имаше диалог. Аз винаги съм подкрепяла болница "Шейново" мисля, че това е безспорно, включително с огромни инвестиции в болницата от страна на Столичната община, и в края на краищата управлението изисква много голяма отговорност и внимание, за да не се допускат такива тежки инциденти, заяви още Фандъкова.

От днес тръгват три нови линии на довеждащ транспорт в кв. "Горна баня" с номера 802, 803 и 804. Обслужващите ги бусчетата са малки, 22-местни и изцяло електрически. При пускането на трите нови линии столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че целта на довеждащия транспорт е връзката на гъсто населени квартали с метрото, за да може да се облекчи трафика.

"Това са три нови линии. Вече се движи довеждащият транспорт от "Манастирски ливади - Изток" и "Манастирски ливади - Запад" и Бъкстон, коментира Фандъкова. По думите ѝ въпросните линии са изключително успешни. Остава още една последна линия, която ще свързва метростанция "Витоша" със "Симеоново". Това е последната част от реформите в градския транспорт, които гарантират по-добър, по-достъпен и по-екологичен градски транспорт, добави Фандъкова.

Снимка: БТА

Зафир Зарков, председател на комисията по транспорт в Столичната община обясни, че и трите линии правят връзка с метрото и стартират от улица "Лотос". Първата линия е вътрешноквартална и прави кръгова обиколка на кв. "Горна баня", линия 803 пътува по улица "Обзор" и прави връзка с вилната зона и оттам - отново с метростанцията на Горна баня. Последната линия 804 е свързана с площад "Сред село" или старата част на "Княжево", където има интензивно строителство, включително на жилищни сгради и блокове, обясни той. Зарков коментира, че тези три линии продължават развитието на довеждащия транспорт в София, а последната от тях ще бъде връзката с метростанция "Витоша". Относно линиите на довеждащ транспорт в "Манастирски ливади", той коментира, че те вече се използват и има почти двойно увеличаване на пътниците.

Линиите с номера 802, 803 и 804 на първо време ще се движат само в делничните дни, но при натовареност и нужда, могат да бъдат разширени. Те ще се движат на интервал от 20 минути и за тях ще са валидни всички превозни документи на градския транспорт.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодаря на всички граждани, които се включиха активно в разработването на маршрутите на новите три линии.