Пет процента - толкова се оказаха средствата в Плана за възстановяване и устойчивост, които са предвидени за конкретни проекти на София. Според вицепремиера по европейските фондове това е голямата концентрация на средства, която трябва да се намали. Това заявява кметът на София във Фейсбук страница си Йорданка Фандъкова, която днес се е срещнала министър-председателя Стефан Янев и с вицепремиера Атанас Пеканов.

"Логиката на моята позиция по отношение на финансирането за столицата е чисто икономическа. Пет от шестте района на страната ни са сред най-бедните в цяла Европа. Районът на София не попада сред тях, а продължава да получава несъразмерно голяма част от средствата и парите ще бъдат намалени", заяви по-рано днес вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов  по време на работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и нейния екип.

"Днес успях да споделя на г-н Пеканов, че зад тези "5 процента концентрация", стоят над 1,5 млн. граждани, които изпращат в държавната хазна 40 процента от данъчните приходи, които държавата събира. На фона на тази "концентрация" трябва да отчетем и факта, че Столична община от години не получава т.нар. изравнителна субсидия - процент от данъците, които да се връщат от държавата в общинския бюджет, посочва Фандъкова.

Затова съм, меко казано, крайно несъгласна с медийните изяви на вицепремиера Пеканов, който за два дни многократно заяви в национален ефир, че търси възможности за намаляване на средствата, предвидени за София в Плана за възстановяване, и че София взима огромен ресурс от този за цялата страна, коментира столичният кмет.

Това е причината и вчера да поискам спешна среща със служебния министър-председател Янев. Благодаря му, че прие искането ми и днес разговаряхме с неговия екип за финансирането на двете разширения на третата линия със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

На предишна среща с вицепремиера се опитах да му обясня разликата между Кохезионните фондове и Плана за възстановяване и устойчивост, заявява Фандъкова. По думите й София вече е икономически силен град и някои от проектите, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, те остават насочени напълно към по-бедните региони.

Планът за възстановяване обаче е съвсем друг, нов механизъм. Неговата цел е да подпомогне държавите и градовете да се справят с последиците от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София отговаря напълно на критериите за финансиране, каквато до момента беше и предварителната оценка на Комисията, посочва столичният кмет.

Категоричен аргумент е и фактът, че от 12 одобрени до момента плана на държави, в пет от тях са заложени проекти за метро, включително и на столици. Така твърденията, че столиците са богати и не трябва да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях вероятно стоят други цели, които не се наемам да коментирам, отбелязва Фандъкова.

Тя изразява убеждение, че Атанас Пеканов прави разлика между двата механизма, но в търсенето на аргументи за намаляване на парите за София и пренасочването им за други проекти, използва тези неверни внушения.

Радвам се, че премиерът чу разликата между двата различни механизма за финансиране и че приема метрото на София за стратегически и екологичен проект, посочва Фандъкова.

Заявих ясно, че София не моли за милостиня с това, че настоявам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лв. София има пълна готовност да започне строителството още тази есен и да осигури над 50 процента съфинансиране. Това като "малък" щрих са 400 млн. лв. собствено финансиране от общината, с което отговаряме на твърденията, че София не финансира проектите си и няма собствена финансова политика. Исканията на вицепремиера Пеканов за драстично увеличение на данъците на софиянци, няма да коментирам, посочва Фандъкова.

Тя заявява, че е получила уверения от министър-председателя Янев, че проектът за двете разширения на метрото - през "Подуяне" и през "Гео Милев", "Слатина" и до бул. "Цариградско шосе" - ще останат в плана за възстановяване. Вероятно с "малко" намалени средства. На този етап е трудно да дам отговор на въпроса какво е "малко" и какво е "голямо" за екипа, който отговаря за плана. Преди малко от кабинета разпространиха позиция, че е "нужно намаляване на финансирането по Плана с около 200 млн. лв." за София, посочва Фандъкова.