Евтино кафе и ниски наеми на местата за настаняване - тези два важни фактора за всеки човек, работещ от разстояние, са достатъчни, за да осигурят на София второто място в британска класация на най-добрите градове в Европа за такъв тип работа, наложена от COVID пандемията, пише investor.bg.

Според застрахователната компания Reassured недостатъците на българската столица като по-малкия брой пространства за съвместна работа и безплатни wi-fi зони - съответно 4443 и 48, са повече от достатъчно компенсирани от евтиното кафе - 1,75 евро, и ниски наеми на стая от едва 48,96 евро на ден.

На първо място в класацията, в която са включени 38 града, е Истанбул, а след София в топ десет попадат още Лондон, Будапеща, Загреб, Букурещ, Мадрид, Варшава, Рига и Рим.

"След пандемията много компании се насочиха към работа от разстояние и служители в цял свят търсят повече гъвкавост на работното място. Търсенията в Google на "хибридна работа" са нараснали с 614% в последните 12 месеца", пише компанията.

Работещите от разстояние хора имат свободата да избират работното си място и дори често могат да работят от чужбина. В Истанбул, който оглавява класацията, безплатните wi-fi зони са цели 59 176, а наемът на стая излиза малко под 70 евро дневно.

Лондон е на трето място заради големия си брой пространства за съвместна работа - цели 886, най-много сред градовете в класацията. Но работещите от разстояние хора ще трябва да имат предвид значително по-скъпите места за настаняване в града - 188,70 евро на ден, и средна цена на кафето от близо 4 евро.

"Със значителния ръст на работните места, предлагащи гъвкавост на служителите чрез работа от разстояние, компаниите могат не само да привличат повече таланти, но и да държат настоящите си служители мотивирани и да насърчават творческата им енергия", коментира Фил Джейнис, директор на отдела за корпоративни стратегии в Reassured.