Дронове ще следят за чистотата на въздуха на няколко места в София. Това заявиха на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по екология Десислава Билева и доц. Стилиян Димитров, цитирани от БТА. Те представиха пилотен проект за дистанционен мониторинг на качеството на въздуха, разработен съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За мен е важно че работим с учените, така можем да сме сигурни, че решенията ни са правилни, коментира Фандъкова.

Тя отбеляза, че проектът ще помогне да се вземат правилни управленски решения и гражданите да бъдат по-добре информирани.

Доц. Димитров обясни, че мониторингът на въздуха ще покаже къде да се изгражда специализирана зелена инфраструктура. Той уточни, че проектът не изземва функциите на стационарните системи за измерване качеството на въздуха, а ще помогне за взимането на тези решения, които да направят града по-адаптивен към променящите се условия и климат.

С дроновете ще се облитат от януари до юни определени локации - около десет, а лятото те ще бъдат променени. Местата ще са тези, които досега са имали най-големи проблеми с качеството на въздуха, уточниха на брифинга.

В последните години в София има трайни устойчиви тенденции за подобряване качеството на въздуха, каза Фандъкова, като допълни, че има дни с много сериозни превишения, но "резултатите показват, че усилията си струват и трябва да продължат".

Десислава Билева коментира, че за миналата година има само една станция, която е отчела повишаване на замърсения въздух и това е тази в квартал "Надежда".

По думите на доц. Стилиян Димитров, през последните 10 години качеството на въздуха в София се е подобрило с 40%. Част от причините за това са, че транспортът е със съвсем друг характер, хората са сменили моделите си на поведение, избират по-често метрото и градския транспорт, допълни още ученият.