До края на 2025 г. в София се очаква да бъде изградена новата многофункционална спортна зала "Слатина", която ще бъде изграждана с помощта на публично-частно партньорство, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той издаде подробности около проекта и обяви, че той ще бъде финансиран от Фонда за устойчиво градско развитие и инвестиция от страна на баскетболния клуб "БУБА Баскет", пише БТА.

Залата ще предоставя място за тренировки и спортни прояви, но за определени часове ще бъде отворена и за безплатен спорт за софиянци, стана известно от думите на Георгиев.

"Даваме алтернатива на децата", посочи той и подчерта важността на спортната инфраструктура за развитието на града.

Георги Георгиев обяви още, че Столична община е предоставила срочно право на строеж от 30 години, след който срок общината ще стане собственик на спортния обект.

Терените в спортното съоръжение ще са няколко - две баскетболни игрища на закрито, няколко по-малки зали за други спортове, сред които обща физическа подготовка, бокс, борба, йога, пилатес и други. Извън залата също има открити игрища, от които ще бъдат отворени изцяло за свободно ползване от граждани, предвижда проектът.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Председателят на Столичния общински съвет обяви още, че стойността на проекта е 11 200 000 лева без ДДС. Поставените срокове са седем месеца за проектиране и 24 за изпълнението на обекта. Георгиев припомни, че има и други четири спортни обекта в столицата, изграждани на база публично-частно партньорство.

Техническите характеристики на проекта за изграждане на нова спортна зала "Слатина" представи архитект Бойко Кадинов.