Десетки столичани се хванаха на хоро под звуците на "Празнична сюита" в центъра на София и така отбелязаха Деня на светите братя Кирил и Методий. Инициативата мина под надслов "Розите на България" и в нея се включиха 941 училища, детски градини и читалища от цялата страна.

"Розите на България" е първото по рода си честване, организирано от Министерството на образованието и науката, посветено на българския език, на българската азбука и култура, както и на българите по света.

В столицата тя бе подета от ръководството на 41-во общообразователно училище.  В ритъма на българската народна музика учениците поведоха дълго празнично хоро. Хоро се изви и пред сградата на Национален дворец на децата.

В новата инициатива на МОН взеха участие българи от над 25 държави и 120 български неделни училища по света.

Все повече училища, културни институти, детски градини и общности на българите зад граница се присъединяват към "Розите на България", за да популяризират възможността за изучаване на българския език зад граница, като един от официалните езици на Европейския съюз, както и за запознаване с културните ни традиции, съобщиха от МОН.

Инициативата "Розите на България" се организира от Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на външните работи и задграничните ни представителства, с Министерството на културата, с Асоциацията на българските училища в чужбина и с Държавната агенция за българите в чужбина.