Общо 74 учители се бориха за тазгодишните награди "Учител на годината". Отличия бяха връчени на 27 преподаватели в 10 направления. В церемонията участваха министърът на образованието Красимир Вълчев и кметът на София, и бивш просветен министър Йорданка Фандъкова, предаде ТВ "Европа". Наградите са организирани от Синдиката на българските учители, които бяха категорични, че добрият преподавател трябва да има немалко качества.

Столичният градоначалник подчерта важността на учителския труд в развитието на децата и обогатяването на тяхната култура, но и на ролята на местната власт в изграждането на добра среда за образование.

Един от призовете грабна Росица Ненчева. Тя е преподавател от 13 години на ученици от първи клас. Макар и малки, децата й помагат да разработи няколко проекта, свързани с дигиталното образование. Именно те я водят към номинацията за най-млад учител.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, преподавателите ще получат допълнително възнаграждение, обяви Красимир Вълчев.

"В наредбата за нормирани заплащания на труда е регламентирано допълнително възнаграждение на учителите три пъти годишно и по Колективния трудов договор. Това е традиционното, което е било и през предходни години за 24 май, за 15 септември и за Коледа. То се предоставя в зависимост от възможностите на училищата", каза министърът на образованието.

В рамките на трите плащания, учителите ще получат допълнително общо около 6%. Вълчев подчерта, че в резултат на промените в системата на делегираните бюджети много повече детски градини и училища, които се намират в по-малки и отдалечени общини, имат по-добро финансиране. От Синдиката на българските учители настояват предвиденото увеличение на учителските заплати от 2019-та да влезе в сила със задна дата от първи октомври тази година и то да бъде в размер от минимум 18%.