Софийска света митрополия с прискърбие съобщава, че на 24 ноември вечерта се престави пред Бога Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Това се казва в съобщение на Митрополията, изпратено до БТА.

Ангел /Анжело/ Емануилов Ангелов е роден на 27 февруари 1962 г. в гр. Добрич. Завършил е Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Ръкоположен е в дяконски сан на 19 април 1997 г. от Траянополския епископ Иларион, а за свещеник - на 29 април същата година.

От Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим е офикиран на 17 септември 2005 г. за протойерей. От Знеполския епископ Йоан на 17 септември 2009 г. е офикиран за иконом. На 29 юни 2011 г., от Русенския митрополит Неофит, в храм "Св. Неделя" е офикиран за ставрофорен иконом, отбелязват от Митрополията.

Служението му като свещеник започва на 19 април 1998 г. от параклиса в столичния квартал Суходол "Св. Троица", след което, от 10 август е назначен за свещеник в храм "Св. Мина", София, кв. "Модерно предградие". По време на своето служение там, с благословението на Светия Синод на БПЦ, отива на едногодишна специализация в старокатолическия университет в гр. Берн, Швейцария.

На 20 май 2004 г. отец Ангел е назначен за председател на старинния храм "Св. София", което послушание достойно изпълнява до последния си дъх.

В Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски", в катедрата "Християнска апологетика и християнска философия" е хонорован асистент, веднага след неговото завършване до деня на ръкоположението му.

От 1 юни 2011 г. отец Ангел е назначен от Софийския митрополит и Български патриарх Максим за протосингел на Софийска света митрополия, като не престава да председателства и служи в храм "Св. София". Освободен е от тази длъжност на 15 юли 2017 г.

От 15 юли 2017 г. е назначен за духовен надзорник на Софийска епархия, която длъжност изпълняваше до своето упокоение.

От 26 ноември 2019 г. до 1 юли 2021 г. той изпълнява и длъжността председател на църковното настоятелство на столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя".

"По време на своето служение той се отличава с преданост и грижа за всички отговорности, които му се възлагат. Проповедник, писател, духовен отец и грижовен стопанин, блестящ оратор и богослов са нещата, които украсяват неговия живот и служение.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!", пишат от Софийската митрополия