Групата на БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет (СОС), съобщиха от БСП-София. Решението е взето на съвместно заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП в София, се посочва в съобщението.

Няма да подкрепим Борис Бонев за председател на СОС, каза председателят на БСП-София Иван Таков, цитиран в прессъобщението. Това е решението на колективните ни ръководни органи на национално и градско ниво, посочи той.

Таков коментира, че решението произтича от последователната им позиция да не правят коалиции или сглобки с цел на всяка цена да участват в управлението на Столична община. Разбира се, готови сме да разговаряме за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС, посочи той.

Според Таков изборът на председател сам по себе си е безпредметен, ако няма съгласие по приоритетите, по които ще работи Столичният общински съвет.

От съобщението на левицата обаче не става ясно дали са склонни да гласуват друга кандидатура на ПП/ДБ/"Спаси София".

По-късно и Ваня Григорова съобщи, че няма да подкрепи Борис Бонев. Тя направи уточнението с пост във Фейсбук след решението на съветниците от БСП, тъй като не е член на партията.

"Тъй като аз съм част от групата, но не съм член на БСП-София - аз също няма да подкрепя г-н Бонев поради няколко причини:

- това са партийните организации, които водеха масирана очерняща кампания срещу мен и продължават. Този ПР, а не политически, подход не позволи избирателите да направят своя избор въз основа на визията ни за развитието на града. Те са източник и на машинациите, и на грубата интервенция, вкл. в деня за размисъл и изборния ден, осъществявана през анонимни сайтове и непрозрачно финансиране", коментира Григорова.

Тя обвинява Бонев, че в събота в национален ефир е излъгал, че е водил разговори за стиковане на приоритети с БСП-София и имало съгласие по основни точки. Групата не е събирана по тази тема и среща не се е състояла, категорична е кандидатката на левицата за кмет на столицата.

"С г-н Бонев и с неговата коалиция имаме драстични различия по отношение на визиите за обществените услуги, градския транспорт и пр.

Благодаря на партия ГЕРБ, че на брифинга преди един час ясно заявиха, че г-н Терзиев беше избран с тяхната подкрепа. Впрочем те получиха благодарности и от ПП-ДБ. Благодаря все пак на досегашните избиратели на ГЕРБ, които са гласували за мен въпреки партийната повеля", коментира тя.

"Имаме ясни приоритети, ако някой от избраните общински съветници ги подкрепя, ще работим по тях заедно. В безпринципни сглобки, в лицемерно поведение и източване на публични средства към частни джобове не участвам", декларира Ваня Григорова.

Междувременно общински съветници от ГЕРБ обвиниха ПП-ДБ в задкулисни договорки за управленска сглобка с БСП и "Възраждане" за председателското място в Столичния общински съвет.

Повод за това бе вчерашният призив на Бонев формациите в СОС да го подкрепят за председател на общинския съвет, като изрази надежда, че се надява да получи подкрепа от БСП и "Възраждане".

От ГЕРБ са категорични, че непоискани преговори с ПП-ДБ-"Спаси София" в Столичния общински съвет няма да водят.

Днешната позиция на БСП-София вероятно ще доведе до това, че ПП/ДБ/СС да се откажат от кандидатурата на Борис Бонев за шеф на СОС и да предложат нова номинация, която да получи нужната подкрепа. Другият вариант е новият председател на общинския съвет да бъде излъчен от друга формация.

В новия СОС има представители на 7 коалиции и партии - ПП/ДБ/"Спаси София" е с 23 души, ГЕРБ-СДС- 14, БСП- 9, "Възраждане"- 8, ИТН и "Синя София" на проф. Вили Лилков- по 3 и ВМРО- 1.

Следващото заседание, на което СОС ще направи трети опит за избор на председател, е насрочено за 20 ноември от 10:00 часа.

Шефът на СОС може да бъде избран с гласовете на поне 31 общински съветници. Без този избор съветът не може да започне да функционира и да приема решения.

Нови избори за общински съветници в София ще трябва да се проведат, ако общинският съвет остане без председател в следващите три месеца, каза кметът на столицата Васил Терзиев след срещата си с премиера Николай Денков, на която изложи приоритетите си.