Разпределението на председателските места на комисиите в Столичния общински съвет доведе до разрив между "Спаси София" и "Продължаваме промяната", които са част от коалицията "Обединени за София", издигнала Васил Терзиев за кмет. Дотук се стигна след като общинари от "Продължаваме промяната" получиха само две председателски места в комисии, поради което предложените за постовете да е трябвало да си направят отвод. Те обаче изпълнили нареждане на партийното си ръководство и не се отказали от постовете.

"Призоваваме ръководството на "Продължаваме промяната", спускащо решения в Столичния общински съвет (СОС), да преосмисли поведението си, както и ролята на СОС и да разбере, че общинските съветници са пряко избрани от гражданите на София, за да вършат работа и да решават проблемите на софиянци, а не за да решават вътрешнопартийни спорове и да осигуряват вътрешно партийни амбиции." Това заяви общинският съветник Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) по повод на днешния избор на състави на постоянните комисии в СОС, предаде БТА.

"Със съжаление казваме, че намираме решението на ръководството на "Продължаваме промяната" да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни, и по този начин да се легитимира узурпирането на СОС, е неправилно. Не можем да се съгласим с подобен тип действия", заяви Борис Бонев.

Днес станахме свидетели на бруталното "узурпиране на СОС" в ръцете на ГЕРБ и БСП с подкрепата на малките партии, каза Бонев. Според него това е състояние, за което са предупредили, че е "недемократично, не отговаря на вота на гражданите и "натиква" най-голямата група в ъгъла, което никога не свършва добре".

Направихме опити да предоговорим това решение на останалите общински съветници, посочи Бонев. Той обърна внимание, че от ГЕРБ са отказали да отидат на среща, тъй като Бонев е коментирал лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

С това, което се случи днес и преповтарянето на всички тези гласувания, с които отново ГЕРБ получиха всички останали комисии, с помощта на БСП, всъщност ясно се показва, че ГЕРБ ще носи отговорност за случващото се в София, заяви още Борис Бонев. Той подчерта, че не случайно на брифинга зад него стоят само общинските съветници от "Спаси София".

"В рамките на дискусията в групата, ние преценихме, че е редно всички предложения за председатели на комисии в СОС да направят отвод, защото не смятаме за нормално да се легитимира узурпирането на СОС", обясни Бонев.

Той посочи, че общинският съветник от Бонка Василева от "Демократична България" (ДБ) си е направила отвод като председател на комисията по корупция и благодари на ДБ. Това, според Бонев, показва висок морал и ясни принципи.

Според Бонев, формацията му никога не е била жадна за власт и че няма как "Спаси София" да приеме връщането на ГЕРБ на власт с помощта на "наши опоненти или партньори".

Той избегна журналистическите въпроси, но на питане какво ще се случи, ако от ПП не се вслушат в призива, Андрей Зографски от "Спаси София" отговори: "И ние ще преосмислим нашето решение". От думите му става въпрос за решението за коалицията между партиите.

От "Спаси София" неведнъж са заявявали, че ако коалиционните им партньори по някакъв начин работят с ГЕРБ, то партията му ще напусне общата група в съвета.

Преди днешното гласуване в СОС коалиция ПП-ДБ-СС предложи свое разпределение на комисиите. В него на най-голямата група се даваха пет: по финанси, по архитектура, околна среда, младежта и спорта и антикорупционната. На ГЕРБ-СДС - правната, кулура и образование, икономика и международно сътрудничество; на БСП - здравеопазването, транспорта и връзките с гражданското общество; на "Има такъв народ" - енергийната; на "Възраждане" (отцепници) - комисията по обществен ред и сигурност. Този доклад въобще не стигна до гласуване днес.

Столичният общински съвет (СОС) прегласува състава на комисиите по доклада на Карлос Контрера, както на заседанието на 8 февруари като единствената разлика беше, че Антон Хекимян оглави комисията за противодействие на корупцията след отвода на Бонка Василева.

Така ГЕРБ-СДС получи пет комисии - по финанси и бюджет, по икономика, собственост и дигитална трансформация, по образование и култура, по обществен ред и сигурност, и антикорупционната. А ПП-ДБ-СС получиха две: за децата, младежта и спорта, и по международно сътрудничество и европейски програми.

БСП оглави четири комисии: по транспорт, по здравеопазване и социална политика, по местно самоуправление и нормативна уредба (правна) и за връзки с гражданското общество, а отцепниците от "Възраждане" - две - по архитектура и териториално устройство и по околна среда, земеделие и гори.

"Има такъв народ" получиха енергийната комисия, наречена "по инженерна инфраструктура и енергийно планиране".