От днес почти 100 творби на Националната галерия могат да бъдат видени онлайн на платформата Google Arts & Culture от хора по целия свят в резултат на партньорството между Google и най-богатия български художествен музей, съобщават от екипа.

Благодарение на тази виртуална изложба, представена на Дигиталната асамблея в София /25-26 юни/, само с няколко клика посетителите могат да разгледат творби на значими български художници от 20-и век и да сравнят стила и изяществото им с европейските тенденции от това време, както и да се насладят на голяма част от останалите съкровища на музея.

Кураторите на Националната галерия са подбрали виртуалната експозиция така, че да представи на онлайн посетителите българските модерни художници. Интерактивната дигитална изложба разказва историята на българския модернизъм - импресионизъм, модернизъм и националната идея или постсезанизъм, които са характерни за българското изкуство феномени.

Между най-значимите творби в онлайн експозицията са "Река Ерма край Трън" на Никола Петров от 1910 г., "Сватба" на Владимир Димитров - Майстора от 1935 г., "Алея в тропически парк" на Кирил Цонев от 1932 г.

Заедно с най-новата колекция от Националната галерия, днес Google представя и секцията в Google Earth Voyager, наречена "Открий България", която разкрива красотата на страната ни пред света - от древните извори до планините, където са се зародили митовете.

Националната галерия, създадена през 1948 г., е най-големият художествен музей в България с над 41 000 произведения на живописта, скулптурата, графиката, декоративното и съвременното изкуство. Обединява "Квадрат 500", Двореца, Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", Музея на социалистическото изкуство, "Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство" и къщите-музеи на Вера Недкова, Никола Танев и Иван Лазаров.

Google Arts & Culture осигурява достъп до 1500 музея само с един клик - завладяващ начин да изследвате изкуството, историята и чудесата на света - от картините със спалнята на Ван Гог до затворническата килия на Мандела. Приложението е достъпно безплатно в мрежата за iOS и Android, посочват от екипа.