По данни на Австрийската здравноосигурителна каса 41 690 души в Австрия са били в отпуск по болест с COVID-19 през миналата седмица и над 90 000 са били в отпуск по болест поради грипоподобни инфекции, съобщи по първа програма на общественото радио имунологът Андреас Бергталер. Предвид на най-високата вълна на COVID досега, той е за изготвяне на своеобразна "вирусна прогноза" по подобие на метеорологичните прогнози, предаде БТА.

Мониторингът на отпадните води също показва, че в момента броят на заразените с вируса на COVID е по-висок откогато и да е било, особено във Виена и Долна Австрия, но също и в повечето други региони.

Вирусният товар се измерва в милиони генни копия на жител на ден: в момента Виена е със стойност 800, като най-високата стойност, измерена досега тук, е била 600 по време на вълната през лятото на 2022 г. Този сигнал от отпадните води продължава да расте през последните дни, казва вирусологът и имунологът Бергталер от Медицинския университет във Виена: това е "вълна, която вероятно никога не е виждана досега в пандемията в тази форма и на това ниво".

Поразително е, че подвариантите на Пирола се разрастват. Пиролът е особено заразен вариант на Омикрон. Въпреки това няма индикации, че протичането на заболяването се променя. В момента тези нови варианти представляват тридесет и пет процента от степента на заразяване, измерена чрез отпадните води, казва имунологът.

Това също увеличава вероятността от заразяване - освен ако не се вземат защитни мерки. Те включват носене на маска и педантична лична хигиена. Според изследователя би било разумно също така да се предложат възможности за тестване и да се улесни ваксинирането. Във всеки случай броят на ваксинационните дози досега през тази година е незначителен.

Бергталер подкрепя и разработването на своеобразен "вирусна прогноза" подобно на метеорологичната, която може да се прави ежедневно. Това е така, защото вероятността да се заразите зависи от различни параметри, като например дали сте на закрито, с колко хора сте, но роля играят и метеорологичните условия и общата честота на заразяване.

ЕС вече има желание да събере всички тези данни и подобно на прогнозата за времето да предупреди дали през следващите дни има особено висок риск от заразяване. Това би било своеобразно предупреждение за вируси, също и по отношение на други заболявания като грип и респираторно-синцитиален вирус - друго респираторно заболяване. По този начин може да се направи опит да се осигури добра основа за вземане на решения за лични предпазни мерки.

Според изследователя обаче за това е необходимо епидемиологичните данни да бъдат възможно най-точни, за да може да се изчисли вероятността за текущия риск от заразяване.