Двадесет са кандидатите, които ще се борят за кмет на София, сочат данните на  Общинската избирателна комисия.  Те са с един по-малко от предишните местни избори през 2015 г. Дванадесет от тях тогава са получили под 1% от гласовете. Още на първи тур битката за София печели Йорданка Фандъкова.

Кандидатите през 2011 г. за столицата са били още повече - 25. Само трима - Фандъкова от ГЕРБ, Георги Кадиев от БСП - 9,85, и Прошко Прошков от Синята коалиция - 11,53, са взели над 10 процента. Убедително на първи тур печели Фандъкова с 53,31%.  От 30-имата кандидати за кмет на София на местния вот през 2007 г. пък 23-ма получават под 1% от гласовете. На първи тур печели днешният премиер Бойко Борисов - 53,43, припомня "24 часа".

На 27 октомври 2019 г. Йорданка Фандъкова отново ще поиска доверието на софиянци.

Освен нея сред кандидатите за кмет на столицата са бившият омбудсман Мая Манолова, която е независим кандидат, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", лидерът на "Атака" Волен Сидеров и един от основателите на "Спаси София" Борис Бонев. Като независим за поста ще се бори и бащата на тенисистката Сесил Каратанчева - Радослав Каратанчев. Партията на Веселин Марешки "Воля" пък издига депутата Пламен Христов.

Заради 7-минутно закъснение Общинската избирателна комисия (ОИК) в София отказа вчера регистрация за изборите на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.  Тя беше издигната за кандидат за кмет на София от  "Християндемократическа партия на България". По същата причина не е регистрирана и бившата заместничка на Иванчева - Биляна Петрова, която обяви, че се кандидатира за кмет на "Младост".  Решението на ОИК може да се обжалва. На профилите си във Фейсбук и Иванчева, и Петрова публикуваха идентично съобщение, в което се казва, че не са целели отказ от регистрация, защото се страхуват да участваме в изборите. "Точно обратното - обжалваме в законоустановения тридневен срок", пише в поста.