Хиляда и двеста розови балона бяха пуснати в небето над Националния дворец на културата (НДК) в памет на жените, изгубили битката с рака на гърдата. Инициативата е организирана от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Света София" с подкрепата на Столичната община. Кампанията е по случай Световния месец за борба с рака на гърдата и е посветена на превенцията и профилактиката на заболяването, което, подчертаха днес специалистите, е едно от най-разпространените сред жените.

Много е важно да се говори за това заболяване, важни са и профилактичните прегледи, заяви директорът на болница "Света София" д-р Гергана Коларова.

Тази кампания има за цел да говорим за това. Това заболяване е лечимо тогава, когато е диагностицирано максимално рано, подчерта тя. И припомни, че през 2021 г. Световната здравна организация е обявила рака на млечната жлеза като едно от най-честите злокачествени заболявания. По думите й броят на новодиагностицираните расте.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пожела по-малко заболели и по-малко загубили битката с болестта.

Чувствам за свой дълг да призова всички жени да се преглеждат навреме, каза тя. Аз самата съм ярък пример за това. Тези прегледи трябва да бъдат периодични, сподели също тя.

Фандъкова припомни, че от 2015 г. Столичната община провежда специална програма за организиран скрийнинг на рака на млечната жлеза.

Мамологът д-р Младен Младенов също каза, че ранното лечение е по-ефективно.

Своят личен пример сподели Антонина Топалова от фондация "Една от осем". Тя каза, че заболяването й е открито преди 17 години и призова всички да посещават редовно мамолог и да не се страхуват, ако получат диагноза, а да се борят. Топалова каза, че у нас има добри лекари-специалисти, както и медикаменти за борбата с рака на гърдата.

След пускането на балоните, които са от биоразградим материал, всички, включили се в инициативата днес, си направиха обща снимка.