Лекарство помага за възпиране на случаи на труден за лечение рак на гърдата в ранен стадий, съобщи Асошиейтед прес. Резултатите от изследването бяха публикувани от Американското дружество по клинична онкология в навечерието на годишната му конференция в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин", допълва БТА.

Препаратът линпарза помага на пациенти с опасни мутации на рак на гърдата да живеят по-дълго без повторна проява на заболяването, след като са лекувани със стандартна операция и химиотерапия.

Изследването е проведено при пациенти с генни мутации BRCA1 и BRCA2, които водят до предразположение към развитие на рак на гърдата, ако не функционират правилно, като в същото време нямат генната мутация, която може да бъде атакувана с лекарството херцептин.

Повечето от пациентите, обхванати в изследването, страдали от тумори, които са "тройно негативни" и са особено неподатливи на лечение. В изследването са участвали 1836 жени и мъже с ранен стадий на рак на гърдата, като 82 на сто от тях били с "тройно негативен" рак.