Столична община налага глоба от 100 000 лв. на фирмата изпълнител заради допуснато увреждане на керамичните (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Видео, публикувано вчера във Фейсбук, свидетелства как един от работниците троши паве с чук, за да го намести в пътната настилка. След подаден сигнал за умишлено увреждане е съставен констативен акт. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство.

Жълтите павета са положени в центъра на София в началото на ХХ век. Те са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичния общински съвет. За допуснатото умишлено увреждане кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до Софийската градска прокуратура.

В края на юли започна пренареждане на жълтите павета като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София, който приключи в средата на септември. Малко след това обаче се появиха проблеми, в някои участъци паветата се разместиха.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза през миналата седмица, че "в участъците, в които има размествания, ще се пренареждат паветата дотогава, докато се наредят като хората - колкото пъти трябва, толкова пъти ще ги пренареждат".