Това съобщи за БТА началникът на отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат Иво Пенев. Инспекторите са установили, че в столицата на нерегламентирани места са разлепени 4 262 агитационни матерала, обясни Пенев.

Той припомни, че в София за предизборната кампания са осигурени 294 места за разлепване на агитационни материали. По думите му 14 партии, коалиции и инициативни комитета имат поставени материали на нерегламентирани места. От инспектората са съставили 201 констативни протокола и по компетентност са изпратени до Общинската избирателна комисия, която трябва да разпореди свалянето на незаконната рекламна.

Най-голям е броят на агитационните материали, поставени с цел агитация за "Атака" - 1198 броя, като между тях са и стикери, разлепени върху тротоарите в централната градска част на София.

От инспектората са изпратили напомнителни писма да 14 партии, коалиции и ициативни комитета с цел припомняне на срока за превахването на материалите. Такива са получили кандидатите за президенти Светльо Витков, Алексей Петров, както и БСП, ГЕРБ, НДСВ, ОДС, "Нова сила", "Синята коалиция", Партия за хората от народа, ДРОМ, ВМРО-БНД, РЗС, БЗНС и "Атака".

От днес започва проверка дали е започнало премахването на агитационните материали, като това важи и за билбордовете, които съгласно Изборния кодекс трябва да се премахнат в тридневен срок след приключването на изборите. Глобата по Изборния кодекс е от 1000 до 5000 лева за установено нарушение.

От ГЕРБ, "Атака" и БСП са декларирали, че ще премахнат сами поставените агитационни материали на определените места и извън тях. На тях ще бъдат дадени още три дни след 3 ноември, за да се премахне агитацията. По думите на Пенев разлепените агитационни материали за тези избори на определените и извън определените за целта места са общо около 40 тона.

От инспектората са провели разговори с фирми, занимаващи се с уползотворяването на хартия, която ще почистят афишните колони, след като изтече законоустановеният срок. Водени са и разговори за включването на лица, осъдени на обществено полезен труд в акцията по почистването на града от агитационните материали.