Ламповите им секции ще се заменят с LED-секции, съобщи за БТА заместник-кметът Любомир Христов. По думите му след промяната на светещите секции светофарите ще са по-видими и в светлата част на деня.

Проверка на общината е установила, че на 14 столични кръстовища не работят устройствата за обратно броене на червения и зеления сигнал, а на други осем места в София са подведени светофарните уредби тип "бягащ пешеходец".

В 24 участъка от улици и булеварди в града трябва да се подменят тръбно-решетъчните парапети, които отделят тротоарите от платното за движение. Проверяващите са установили липсващи и повредени анти-паркинг стълбчета по бул. "Житница", ул. "Осми декември", ул. "Оборище", ул. "Кракра", ул."Шейново", бул. "Цар Симеон", ул. "Хр. Станчев" и бул. "Ал. Стамболийски".

През тази година трябва да се подменят пътните знаци по три столични булеварда и ул. "София" в град Банкя. Освен това проверката е установила, че на 18 кръстовища и улици в София има проблем с видимостта на пътните знаци закриването им от храсти и клони на дървета. Същият проблем има и на четири кръстовища с видимостта на светофарите.

Установено е, че са повредени и трябва да се подменят пътните знаци относно предимството на преминаващите по ул. "Цар Асен" и ул. "Граф Игнатиев", както и други видове знаци по бул. "Мадрид", бул. "България", ул. "Г. С. Раковски" и бул. "П. Славейков".

Проверяващите са препоръчали опресняването на хоризонталната пътна маркировка по бул. "Цар Освободител", бул. "Цар Борис Трети", бул. "Кн. Ал. Дондуков" и бул. "Прага", тъй като е силно износена.