Столичното ВиК дружество е заложило в инвестиционния си план за 2009-2013 г. милиони за канализация. От размера на това залагане обаче Столичният общински съвет не остана доволен. Предвидено е да бъдат похарчени 9,5 млн. лв. за канализационната система и още 2,5 млн. лв. за пречиствателни съоръжения на отпадни води. Кога обаче ще бъдат инвестирани тези средства не е ясно.
Преди “Софийска вода” да започне по-мащабно изграждане на канализация обаче трябва да бъдат реализирани проектите за големите канализационни колектори и пречиствателни съоръжения, казват от дружеството. Без тях разширението на канализационната система практически било невъзможно, тъй като няма къде да се оттичат отпадните води.
А големите канализационни колектори се осъществяват с пари от Столична община. Това са много скъпи проекти и няма как да бъдат реализирани без допълнително финансиране. Освен това “Софийска вода” АД обвързва влагането на средства с покачване на цената на водата. А каналите вече не издържат на потреблението.
Около София огромната част от кварталите, включително и “най-престижните” са без канализационна система. Диаметърът на съществуващите канали, особено на тези в централната градска част, е далеч под необходимия. Бояна, Драгалевци, Симеоново са масово на септични ями. Или в най-добрия случай на “по-модерните” изгребни ями.
Проблемът частично може да бъде решен. Но и ВиК дружеството, и нормативната уредба пречат. Много от инвеститорите в строителството, особено в скъпите квартали, са готови да вложат пари в изграждането на канализация, за да си реализират построеното.
“Софийска вода” е в истински омагьосан кръг по отношение на каналния проблем. Строи се жилищен блок. ВиК дружеството дава изходни данни за съществуващите съоръжения. Ако изобщо има канализация, тя е на 50-годишна възраст с отдавна запълнени “мощности”. “Софийска вода” не поема никаква отговорност. Не е и длъжна според концесионния договор.
Най-често обаче от ВиК дават следната “оферта” на строителните инвеститори: Имате водопровод, можете да се включите. Канализация – няма. Инвеститорите изграждат сами. Приключват и “Софийска вода” им взима канализацията и си я ползва като собствена, за да включва още и още абонати. Така е по закон – ВиК са общинска собственост и са дадени на концесия на “Софийска вода”.