Това каза Андрей Ковачев, член на ръководството на партията, цитиран от БТА. Партията е изпратила открито писмо с това искане до премиера Бойко Борисов, до министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, до парламента и до медиите.

Наемател на съоръжението е Българската федерация по ски с председател Цеко Минев. Според договора федерацията не може да преотдава лифта под наем на друга фирма освен на "Витоша ски", посочиха участниците в брифинга.

До преди няколко години лифтът "Заека" се използваше от ски училищата, защото като държавен, е държал сравнително ниски цени. Откакто негов оператор е "Витоша ски", цените на картите са поскъпнали много, каза Свилен Овчаров от организация "Зелените адвокати", част от коалиция "Да остане природа в България".

Министерството на спорта не прави нищо за да пусне влека в действие, каза Андрей Ковачев. Ведомството е получило сигнал от ски-училищата за проблема, но договорът за наем не е преразгледан и съоръжението все още не работи, каза Ковачев.

Българската федерация по ски е длъжна да ремонтира и пусне поне това съоръжение. Природозащитниците не са против изграждането на нови лифтове но нека това стане на мястото на старите, за да не се секат още дървета, допълни той.

През декември 2007 г. общината продава на "Витоша ски" общинското дружество "Въжени линии ЕАД, което има три лифта на Витоша - "Алеко", "Драгалевци" и "Княжево" за 8,3 млн. лева и със задължения за запазване на дейност за поне 25 години, инвестиции от поне 500 хиляди лева в ремонт на съоръженията и запазване на десетки работни места, /към момента - поне 54/. Това пише в договора за приватизация, който ПП "Зелените" разпространиха сред журналистите.

От партията обявиха, че три години се опитват да намерят договора за приватизация на дружеството, но без успех досега. Купувачът иска чисто нови лифтови станции и просеки, а не да подобри сега съществуващите, добави Ковачев. Договорът за продажба на "Въжени линии" е нищожен, защото общината е продала лифт, върху който няма право, тъй като земята под него е държавна, смята Андрей Ковачев.