Нововъведението е специално предложение към родителите на ученици. Ако възрастният си купи карта за цялата градска мрежа, това автоматично смъква наполовина и цената на картата, която ползва детето му, съобщи bTV.

При тези условия с 50% отстъпка и ще струва само 10 лева за цялата градска мрежа, обясни Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта на София. Преференцията ще важи за едномесечните, тримесечните и шестмесечните карти за цялата градска мрежа.

Общината предвижда картите да се предлагат и в абонаментните бюра, и в училищата по време на родителски срещи. Така ще се избегне възможността децата да похарчат парите за транспорт за друго.

Новият транспортен пакет предвижда и около 100 лв. облекчение за работодателите, ако те купят на служителите си карти за път. Това ще е валидно обаче само за ведомства, заявили поръчка за поне 50 души персонал. При заплатени 10 поредни месеца, ще се предлагат два безплатни месеца. По-евтините пътувания трябва да са факт до есента. Дотогава трябва да бъдат гласувани от градския парламент.