Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце, а зад тях поле със слънчогледи и ясно небе - така артистите от румънския театър "Маска", превъплътени като живи статуи, поставиха началото на своя спектакъл "Изход" снощи в Русе.

Вижте снимки>>>

Представлението е част от фестивала на живите статуи, който се организира в крайдунавския град, обясни Ивелин Пъшев от Русенския театър, който е организатор на събитието.

Драматургията и режисурата са на Михай Малаймаре. Идеята е на директора на трупата Анка Флореа.

Според нея това е спектакъл, който разказва историята на бежанците от Украйна, от Сирия или от други области - "хора като нас, хора като вас, стари хора или млади хора, деца или жени - хора".

"Изход" е история за тук и сега

Снимка: БТА

"Изход" е спектакъл, роден в дните след 24 февруари т. г., когато войната избухва на неколкостотин километра от Румъния.

Спектакълът е история за това какво чувства артистът, изправен лице в лице с колективната драма на един народ.

"Изход" е история за тук и сега. За бежанците и нас. За онези, които са принудени да напуснат дома си в скитане, и за нас, тези, които се опитваме да бъдем техен "Дом" за известно време.

"Изход" е спектакъл за емпатията, за приятелството, за солидарността, за емоцията, за сълзите и усмивките.

"Изход" е твърдият отговор на театър "Маска" към лудостта на онези, които управляват света", казва Анка Флореа.

Снимка: БТА

Спектакълът е част от програмата на Фестивала на живите статуи, който се организира в Русе. В него участват и артистите от "Палячи", които представиха своето светлинно и огнено шоу.

Спектакълът "Маска" може да бъде видян отново тази вечер, а фестивалът на живите статуи ще бъде закрит от артистите от "Палячи".

Те ще представят своята най-нова огнено-светлинна постановка. Тя е разработвана в продължение на повече от година, а зад нейната реализация стои екип от 11 души.

"Историята е пресъздадена с помощта на най-новите реквизити за светлинно шоу, а подобен сценарий и такива ефекти ще се представят за първи път в България", обясни Пъшев.

Фестивалът на живите статуи се организира с финансовата подкрепа на община Русе и на Министерството на културата.