Митнически инспектори задържаха 100 380 къса цигари на "Дунав мост" при Русе при няколко случая за 4 дни, съобщават от агенция "Митници".

31 800 къса (1590 кутии) цигари, облепени с български акцизни бандероли, са били установени в лек автомобил, управляван от български гражданин към Франция. Цигарите са открити в хода на проверката под капака на двигателя, на мястото на резервната гума, под корите на пода и в задната броня на автомобила.

Стоките са били превозвани без задължителните, съгласно Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) документи. Цигарите са иззети, а на водача е съставен акт.

В понеделник митническите служители са извършили проверка на друг лек автомобил, управляван от българин на път за Германия. Под тапицерията на пода на автомобила, в кошче от детска количка и в личните вещи на пътник в автомобила са намерени общо 26 400 къса (1320 кутии) цигари, облепени с български бандероли. Акцизните стоки, превозвани в нарушение на ЗАДС са задържани, съставен е акт.

При други два подобни случая са задържани съответно 25 800 къса (1290 кутии) и 13 180 къса (659 кутии) цигари, също с български акцизни бандероли.

В един от случаите, на 18 февруари, в товарен автомобил по маршрута Турция - Румъния са установени 3200 къса цигари без български бандероли. Те са били укрити в шофьорската кабина и в естествена кухина над двигателя.

Водачът - турски гражданин е заявил, че ги е закупил от Турция за себе си и за приятели. Контрабандните цигари са иззети, на водача е съставен акт.