Нелегална фабрика за цигари е разбита при спецоперация на ГДБОП и Агенция "Митници" в пазарджишкото село Гелеменово, съобщиха на брифинг от прокуратурата и МВР.  В него участваха Радослав Бакърджиев, районен прокурор на Пазарджик, гл. комисар Явор Серафимов, директор на ГДБОП, ст. комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, Георги Георгиев, директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Агенция "Митници" и Мариета Венова, наблюдаващ прокурор.

Акцията е проведена на 4 и 5 декември. Готовата продукция е открита в складово помещение, наето от 44-годишен мъж в същото село. В него са открити 2098 мастербокса или общо 1 049 000 кутии цигари от една и съща марка без български акцизен бандерол. Открит е и сух нарязан тютюн и заготовки.

Снимка: Прокуратура

Помещенията във фабриката са били оборудвани с високоефективна поточна линия за производство и пакетиране на цигари, автономно електрозахранване и дизелов електрогенератор. Открити са и стаи, оборудвани за живеене на работниците, които извършвали производствената дейност и обслужвали машините.

При акцията са били намерени големи количества консумативи - сух нарязан тютюн, филтри и фолио, прибори и опаковки за пакетиране. Фабриката е била прикрита в района на други стопански сгради, като за извършваните в нея дейности се води отделно досъдебно производство.

Снимка: Прокуратура

44-годишният мъж е задържан и са му повдигнати обвинения. Той ще остане в ареста за 72 часа по решение на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него. 

За деянието се предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на стоките.

Снимка: Прокуратура

Нанесените щети от намерените цигари са за 12 милиона лева.