Ново огнище на чума по свинете е открито късно снощи в свинеферма в русенското село Бръшлен, съобщи на брифинг на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните.

До този момент в страната са регистрирани 19 огнища на заразата, посочи Александра Митова, началник отдел "Здравеопазване на животни" в БАБХ.

"Масово огнища бяха констатирани в нерегистрирани лични стопанства. За съжаление имаме и две ферми, индустриални. Снощи беше потвърдено за още една голяма индустриална ферма в област Русе, в с. Бръшлян с над 40 000 свине. Имаме вече две засегнати индустриални ферми. Свинете, отглеждани в лични стопанства без мерки за биосигурност, са най-големият риск за въвеждане и разпространение на заболяването на територията ни", допълни Митова, цитирана от БНР.

Свинекомплексът в Бръшлен е един от най-големите у нас и втори засегнат от болестта след този в русенското село Николово.

Ветеринарните власти започват незабавни действия за локализирането на огнището на болестта във фермата в Бръшлен,  съобщи на заседание на междуведомствената областна епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

По думите на д-р Дяков бързината на действията е определяща за ликвидиране на заразата и за предпазване на останалите незасегнати от африканската чума зони. Районът вече е отцепен и се забранява движението на хора на входовете и изходите на мястото със зараза. Предстои умъртвяването по хуманен начин на животните, които в тази ферма са около 40 000, загробването им и извършване на дезинфекция.

Д-р Дяков не се ангажира със срокове кога ще приключат тези действия и ще бъдат ли ликвидирани бързо двете огнища във фермите в Николово и Бръшлен.

"На мен ми се иска и за 10 дни да завършим, но мащабите са огромни. В свинекомплекса в Николово досега са умъртвени към 2000 прасета, а там има общо 17 000", каза той.

Директорът на дирекцията "Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ д-р Георги Чобанов, който също присъства на заседанието, даде пример със засегната от болестта индустриална ферма в Румъния със 120 000 свине, където действията по унищожаването на животните и локализиране на огнището са продължили над 40 дни.

Областният управител на Русе Галин Григоров, който вчера със заповед обяви бедствено положение заради африканската чума, каза, че на територията на областта са останали около 70 прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор", и ще се премине към тяхното принудително унищожаване. Григоров допълни, че за всеки, който не се съобразява с мерките за недопускане на разпространението на африканската чума, ще има строги санкции и ще носи наказателна отговорност.

Три са вече областите, в които е обявено бедствено положение заради разпространението на болестта по свинете. Русенска област беше първата, която падна под карантина, а от днес към нея се присъединиха областите Плевен и Разград.  От БАБХ  съобщиха,че Европейската комисия праща в България експерти на спешния ветеринарен екип, които идват в страната до 25 юли, за да направят оценка на ситуацията. От агенцията успокояват, че са вземат адекватни мерки и всичко е под контрол. 

Как се пренася болестта

Засега няма доказателства комарите и мухите да са преносители на Африканската чума по свинете /АЧС/. Вирусът не се предава чрез тях, заявиха научните специалисти, изпратени в Плевен в рамките на информационната кампания срещу заболяването, организирана от МЗХГ.

Тримата експерти - д-р Роман Пепович, д-р Георги Стоименов и доц. д-р Чавдар Филипов от Лесотехническия университет в София, отговориха на въпроси и коментари на участници в днешното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с АЧС. И тримата бяха категорични, че в света няма ваксина и терапия срещу този вирус.

На територията на областта вирусът е регистриран при диви прасета, разпространява се от тях и от хора - чрез обувките и храната; пренася се механично и от кучета, котки, чрез остатъци при клане на прасета, поясниха експертите. Загробването на животните не заплашва с екокатастрофа, защото не се прави на места, където има подпочвени води и водоизточници, допълниха те. Важно е стопаните да не крият прасета и да не търгуват с продукти от тях, изтъкнаха научните работници.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров предупреди "да не се прави политика със ситуацията преди местните избори, а да се изпълняват мерките срещу заболяването най-строго и отговорно".

Д-р Иван Йорданов - директор на ОДБХ в Плевен, заяви на въпрос на БТА, че до момента в областта са евтаназирани 226 прасета от лични стопанства в 15 селища, попаднали в трикилометрова зона около огнища на зараза. През последните 4-5 дни има тенденция на спиране на заболяването на територията, няма нови положителни проби, отбеляза той. Изключително важно е да няма прасета в личните стопанства, заяви д-р Йорданов.

Специалистите разкриха, че се обсъжда въвеждане на ограничителен период за отглеждане на прасета в лични стопанства. Според тях на национално ниво се очаква да бъдат защитени животновъдите за претърпените щети.