Във фермата има стартирана организация за евтаназиране на животните, но процедурата се бави, защото теренът за загробване все още не е одобрен, заяви Изпълнителният директор на свинекомплекса в с. Бръшлен д-р Христо Стойков пред bTV.

Свинекомплексът в Бръшлен е един от най-големите у нас и втори засегнат от болестта африканска чума след този в русенското село Николово. Общо в три области бе обявено бедствено положение заради болестта. Нови случаи бяха регистрирани и при домашни животни във Враца, и в Свищов. Така огнищата на африканска чума при домашните свине вече са 19.

"Всеки ден е фатален. При сегашната ситуация, липса на ваксина и лечение - това е единственият начин, няма алтернатива - по най-бързия начин животните трябва да се евтаназират, за да не се разпространи инфекцията", коментира д-р Стойков.

Собственикът допълни, че вирусът мутира и става все по-смъртоносен, а вариантите за пренасянето му са твърде много.

В свинекомплекса има около 40 000, които трябва да бъдат евтанизирани, загробени и след това да се извърши нова дезинфекция. Районът от вчера е отцепен и е забранено движението на хора на входовете и изходите на мястото със зараза.

Кметът на селото Димчо Петров заяви, че се притеснява от екокатастрофа, въпреки че зараза по домашните животни няма.

"Не искаме да се превръщаме в свински Чернобил, защото драмата е огромна, хората са притеснени. До колкото знам - теренът за загробване няма да бъде в непосредствена близост до свинекомплекса", допълни Петров.

След констатираната Африканска чума в Врачанско, в град Оряхово животните с положителна проба вече са евтаназирани. Собствениците на прасета обаче са категорични, че не вярват на резултатите.