Оказва се, че у нас в сравнение със съседна Румъния, с която доскоро бяхме сравнявани, цените на основни хранителни продукти, може с малко, но са по-ниски. Именно това е и причината русенци да пазаруват от северната ни съседка, предава БНТ.

През месеците август, септември, октомври цените на стоките у нас сериозно скочиха - къде с 10, къде с 20%, къде с повече, но няма стока, която да е запазила етикета си от миналата година. И макар търговците да твърдят, че в последните седмица-две не се наблюдават сериозни повишения, хората продължават да си броят левчетата, когато влязат в магазина.

Милка Димитрова е собственик на квартален магазин в Русе. Казва, че в продължение на седмици е зареждала хранителните продуктите всеки ден на нови цени.

"Август-септември цените драстично се увеличиха на млечните продукти. Месните - частично, но и те леко мръднаха. За съжаление, в момента наблюдаваме на яйцата леко покачване. Кашкавал, сирене - скочиха - 5-6 лева на килограм, което е много. Киселите млека 20-30% си скочиха. В сравнение с миналата година зеленчуците са с едни 30-40% нагоре по това време на годината", отбелязва Милка Димитрова.

Според Елена Йорданова обаче има цени, които са нереално високи.

"Много са завишени. Просто непосилно. Майка ми е пенсионер, за нея е непосилно. Месото, колбасите, сиренето, плодове, зеленчуци, всичко има ръст. Инфлацията е много голяма, заплатите си стоят едни и същи. Трудно е", каза Елена Йорданова.

В същото време много хранителни стоки в съседна Румъния са на по-ниски цени. Затова и Диян Илиев, когато ходи до Гюргево или Букурещ, не пропуска да посети големите им магазини.

"Отдавам го на това, че в Румъния ДДС на този вид храни е 9%, докато тук у нас си останаха по-големи процентите... Примерно 1 кг кайма може да излезе в порядъка на 7-8 лева, докато тука вече знаете до къде стигнаха цените. За олиото няма да говорим - бутилка олио в Румъния продължава да си стои 3,40-3,60, докато тука цените са над 4 лева и нагоре", заяви Диян Илиев.

Диян Илиев обаче е забелязал, че разлика има не само в цената на храните, но и на стоките в другите магазини.

"Когато в Румъния, по-специално в Букурещ, има промоции, цените наистина са промоционални. Пък разнообразието е много по-голямо. Във всеки един от магазините, където влизахме, има повече стока и по-различни модели - говоря за световни брандове, световни марки, които съществуват и в България", допълни Диян Илиев.

Хора, които по-често пазаруват в Румъния, коментираха и друго - че има разлика и в качеството на стоките. За съжаление, не в полза на българските пазари.