Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе на протест за защита на доходите от инфлацията и работните места в кризата, в центъра на София днес. Акцията започна в 13 часа в т.нар. Триъгълник на властта в София - пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. В района има полицейско присъствие.

От КНСБ настояват за 1,2 млрд. в бюджета за 2023 г. за ръст на доходите, както и за увеличение на минималната работна заплата от 710 на 850 лв. от 1 януари. Общо необходимите средства за доходи за компенсиране на инфлацията през 2022 г. са с размер на минимум 136,6 млн. лв., смятат от конфедерацията.

На протеста са издигнати плакати с надписи "Инфлацията расте, доходите не", "Справедлива и адекватна минимална заплата", "Повече така не може", "Зелена сделки - европейски заплати".

Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. По време на нея е предвидено от КНСБ да представят визията си за социално-икономическото развитие на България през следващите четири години, както и изготвен от конфедерацията меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера.

Меморандумът на КНСБ за социално-икономическото развитие на България 2021-2025 г. включва темите за справедливо и достойно възмездяване на труда; икономическо възстановяване, секторни политики, зелен и дигитален преход; включващ пазар на труда; социална сигурност - общоприети стандарти и финансово стабилни солидарни системи; социален диалог, колективно трудово договаряне и защита на основните права.

Представители на КНСБ, водени от президента на синдиката Пламен Димитров, влязоха в Министерския съвет за среща със служебния министър Гълъб Донев.