С какво ще запомним този ден? 

"Надеждите са, че през втората половина на годината инфлацията ще забави ръста си" - още от прогнозата на икономиста Румен Гълъбинов ще чуете в Podcast новините.

И още от темите, които ще чуете:

Енергийният регулатор потвърди исканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ за август. Окончателно той ще струва 297,89 лв. за мегаватчас без данъци и такси. Това е ръст от 60 на сто спрямо предишния месец. На този фон собственикът на фирмата-строител на българо-гръцката газова връзка - "Авакс", обеща строителството ѝ да бъде напълно завършено до края на месеца, а министрите Росен Христов и Иван Шишков - че Газ по тръбата от Гърция ще потече на 1 октомври. А държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви отново прекратените в средата на юни три обществени поръчки за разширението на газохранилището в Чирен, което е от стратегическо значение за подобряване на енергийната сигурност на страната. 

Двамата братя, които на 8 август обраха и пребиха 72-годишен мъж от първомайското село Искра, остават в ареста, реши Районният съд в Първомай. Пред Нова телевизия възрастният мъж разказа, че е бит с юмруци и са му взели пенсията от 370 лева. Двамата извършители бяха задържани час след обира, но парите вече били проиграни на комар. Ако бъдат осъдени, ги очаква от 3 до 10 години затвор. Същевременно жители на селото и местните власти започнаха да събират средства в помощ на възрастния мъж, а прокурорът, направил оглед на мястото на инцидента, го е подпомогнал с 50 лева.

НБА ще отдаде почит на една от първите си суперзвезди с невиждан досега ход. Всички отбори от Лигата ще извадят от употреба №6 в чест на Бил Ръсел, който почина на 88-годишна възраст миналия месец, предаде "Корнер". Легендарният баскетболист, който спечели 11 титли с Бостън като играч, а след това триумфира като шампион със Селтикс на два пъти и като треньор носи единствено екипа на "келтите" през цялата си кариера при най-добрите - между 1956 и 1969 година. Играчите, които носят №6 в момента, в това число и ЛеБрон Джеймс, ще могат да продължат да го правят. Шестицата в тридесетте клуба в най-силното първенство в света обаче няма да бъде давана на баскетболисти, които я пожелаят отсега нататък.

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

В нощта на 11 срещу 12 август можеше да се наблюдава последната супер Луна за тази година. Супер луните изглеждат по-големи и ярки на хоризонта, защото са в най-близкото си положение до Земята. В тази фаза спътникът е по-близо до слънчевите лъчи, които, отразявайки се от лунната повърхност, излъчват повече светлина към Земята. Не съжалявайте, ако сте пропуснали това явление, защото през следващите три години ни очакват поне 11 супер луни. Кога точно чуйте в Podcast новините.